I feel good :)


16. januar 2011, ponedeljek, recept 333 in 334:

Krompir v juhi in krompir v zelenjavni omaki – nekaj za dvig razpoloženja v teh zimskih dneh!😀

 

BROKOLIJEVA JUHA S KROMPIRJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Krompir – en na osebo Na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo, da postekleni. Dodaš česen in na hitro prepražiš. Zaliješ z jušno osnovo, posoliš in začiniš z origanom, baziliko in poprom. Krompirja in brokolija vzamem bodisi v razmerju 1:1 bodisi dodam več krompirja, tja do 2:1.
Brokoli – večji Krompir olupiš, narežeš na večje kose in ga dodaš v juho. Na majhnem ognju ga kuhaš 15 minut. Tako velike, da bodo šli lepo na žlico.😉
Jušna osnova, česen, čebula Brokoli opereš in narežeš na manjše cvetke. Steblo olupiš in narežeš na ploščice. Vse skupaj dodaš v juho in skuhaš do mehkega – še kakšnih 10 – 15 minut. Olupim samo stebla, ki so nitkasta. Če je brokoli mlad, steblo narežem z lupino vred.
Origano, bazilika, črni poper, sol, oljčno olje, peteršilj Skuhano juho delno zmiksaš s paličnim mešalnikom, da dobiš gostejšo strukturo. Začiniš s sveže sesekljanim peteršiljem. Pazim, da zmiksam večinoma samo krompir in brokolijeva stebla, tako da cvetki ostanejo.
ZELENJAVNA OMAKA S ČIČERIKO IN KROMPIRJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Jajčevec (malancan) – 1 majhen

2 bučki

V pečici ali v večji ponvi prepražiš na debelejša (1 cm) kolesca narezane bučke in malancan, da postanejo rjavi. V pečici je lažje, samo malo dalj traja. V ponvi je potrebno kar paziti, da se ne zažge. Uporabim kar se le da malo olja (v pečici lahko pečem celo brez olja na peki papirju)
Šampinjoni – 100g

 

Medtem na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo, da postekleni. Dodaš česen in na hitro prepražiš. Dodaš na četrine ali polovice narezane šampinjone in prepražiš. Kupim najmanjše šampinjončke, kar jih lahko dobim. Take narežem na polovičke.
Krompir – 1 srednje velik Začiniš s soljo, poprom, kurkumo, cimetom in kajenskim poprom ter malo prepražiš. Dodaš na četrtine narezan krompir in zaliješ s toliko vode, da je krompir ravno pokrit. Pokriješ in pokuhaš do mehkega. Cimeta dam kar precej, približno 1 čajno žličko, da bo jed dobila »maroški« okus. Kajenski poper dodajam glede na okuse jedcev – zmerno za občutljivčke in bolj bogato za ljubitelje ostrejših okusov.
Kuhana čičerika, pasiran paradižnik, česen, velika čebula Odkriješ in pustiš, da vsa tekočina povre. Dodaš čičeriko in paradižnikovo omako ter pokuhaš, da začne omaka vreti in se zgosti. Poskusim, kako je začinjeno in po potrebi še kaj dodam.
Cimet, kajenski poper, črni poper, sol, kurkuma Dodaš pečene bučke in malancane. Vse skupaj še malce pokuhaš, da se okusi prepojijo. Postrežeš s kvinojo ali s kuskusom. S kvinojo je tole odlično!🙂

65 g suhe kvinoje na osebo povsem zadostuje (se nakuha!).

 

This entry was posted in hitri jedilnik, jedilnik za vsak dan, juha and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to I feel good :)

  1. Biba says:

    Mmm, tole omako moram preizkusit🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s