Dan nesrečnega imena


13. januar 2011, petek, recept 331 in 332:

Ufff, petek 13! Friggatriskaidekaphobia me daje 🙂 😀 Če me ta ne, me pa Paraskevidekatriaphobia (kdo neki si izmišljuje ta imena?) Baje oboje pomeni »strah pred petkom 13.

Letos jih imamo kar 3 in to – he, he – s 13 tedenskim zamikom. Aaaaaaa!

 

MISO JUHA Z GRAHOM IN LEČO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Suha rdeča leča – 1 čajna skodelica Na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo, da postekleni. Dodaš česen in na hitro prepražiš. Dodaš lečo, suho jušno zelenjavo in grah. Zaliješ z jušno osnovo ali vodo in skuhaš do mehkega. Rdeča (pravzaprav oranžna) leča se hitro skuha in je ni potrebno namakati.
Grah, zmrznjen – 450g Tik pred koncem kuhanja začiniš s timijanom in črnim poprom. Pustiš da še malce prevre. Suhe začimbe je treba malo pokuhati, da oddajo svojo aromo.
Miso pasta, jušna osnova, česen, čebula, suha jušna zelenjava Posebej v skodelici razmešaš miso pasto s toplo vodo. Vzela sem kar krepko žlico temne miso paste, saj sem želela močnejši okus.
Timijan, črni poper, sol, oljčno olje Raztopljeno miso pasto vliješ v juho. Juho lahko potresem s svežim ali suhim peteršiljem.
TESTENINE Z JURČKI V KREMNI OMAKI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Polnozrnate testenine – 85g na osebo Na vročem olju prepražiš nasekljano šalotko, da postekleni. Dodaš česen in na hitro prepražiš. Pri svežih jurčkih dam čisto malo šalotke in čisto malo česna, da ohranim okus jurčkov. Pri zmrznjenih dam pa malo več obojega.
Jurčki, sveži ali zmrznjeni Dodaš jurčke, sol, poper in timijan, ter vse skupaj pražiš. Lahko dodam tudi koriander, če ga imam. Sveže strta zrna so prava stvar!
Veganska smetana za kuhanje Pokriješ in pustiš, da se jurčki odmrznejo in malo pokuhajo. Občasno premešam in pogledam ali je voda, ki so jo zmrznjene gobe spustile, že povrela. Če se prijemlje, dodam malo vode, da se jurčki skuhajo.
Česen, šalotke, timijan, poper Odkriješ in pustiš, da vsa tekočina povre. Da ni treba dodatno gostiti, saj bo smetana sama naredila dovolj gosto omako.
Svež peteršilj Zaliješ z vegansko smetano in premešaš. Začiniš z veliko sesekljanega svežega peteršilja. Če ni svežega peteršilja pri roki, se moram – ahhh! 😦 – zadovoljiti tudi s suhim. Ali pa vse skupaj opustiti. 😦 😦

 

Advertisements
This entry was posted in hitri jedilnik, jedilnik za vsak dan, juha and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s