Predbožični trening


18. december 2011, nedelja, recept 310, 311, 312 in 313:

»Bolj ko treniraš, bolj ti gre.« Prav res – zato pa treniram s temle kosilom za 8 ljudi. Juha, glavna jed in dve sladici. Brez šampanjčka – jasno! – tudi ne gre!😀 Dobro vino ob glavni jedi in kavica na koncu dopolnita tole kosilo v praznično razvajanje.

Hmmm, s slikanjem sem imela pa malo težav – juho in glavno jed sem med pripravo pridno fotkala, na koncu pa pozabila.😦 Jao.😦

                  

ČIČERIKINA JUHA Z GOBAMI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kuhana čičerika Na oljčnem olju prepražiš nasekljano čebulo in na kolobarčke narezane korenčke. Čičeriko sem skuhala že enkrat prej in sem jo imela zamrznjeno v zmrzovalniku. Doma skuhana je seveda veliko boljša kot iz konzerve, a okej, če je ne bi bilo, bi 2 konzervi kuhane čičerike ravno tako delovali.
Šampinjoni in šitake – 500 g Dodaš nasekljan česen, nalistane gobe in začimbe (timijan, rožmarin in mlet črni poper). Ob mešanju pražiš kakšnih 5 minut. Gobe so lahko tudi samo šampinjoni, a je kakšna šitakica samo dobrodošla.😉
3 korenčki Dodaš jušno osnovo in kuhano čičeriko. Zaliješ z vodo in pustiš, da zavre. Na zmernem ognju naj vre kakšnih 15 minut Ja, tudi jušno osnovo imam v zmrzovalniku, juhu!🙂 Kakšna zelenjavna kocka, posušena jušna zelenjava ali veganska jušna osnova v prahu bi bile čisto primerne zamenjave.
Velika čebula ali dve manjši, 4 stroki česna, timijan, rožmarin, miso, sol, sveže mlet črni poper, jušna osnova V hladni vodi razpustiš miso pasto. Svetla miso pasta bo dala manj okusa, a bo juhica lepše svetlejše barve. Temna miso pasta juho naredi temnejšo, a doda globji, polnejši okus. Izbrala sem temnejši miso.
Svež peteršilj Na koncu kuhanja dodaš raztopljeno miso pasto, po potrebi dosoliš in dodaš pošteno porcijo sesekljanega svežega peteršilja. Miso pasta je slana, zato je veliko bolje juhico soliti na koncu. Šopek sesekljanega peteršilja juhi doda praznični videz in okus.
ZLOŽENKA S PEČENIM KROMPIRJEM, PEČENO ZELENJAVO IN KREMO IZ PINJOL
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
2 velika jajčevca Jajčevca opereš, odrežeš pecelj in ju vzdolžno narežeš na rezine debeline približno 1 cm. Posoliš in na cedilu pustiš, da se odcejajo. Nisem hotela tvegati in sem jih tokrat odgrenila. Kakšnih 20 minut zadostuje, kar pomeni, da sem malancane najprej narezala in nasolila, potem pa pripravila vso ostalo zelenjavo. Ko so bili na vrsti za peko, so bili že odgrenjeni.
1 kg bučk Bučke opereše, odrežeš oba konca in jih narežeš na centimetrske rezine. Namažeš z mešanico olja, česna in soli ter v pečici zapečeš – 200°C, približno 15 minut. V skodelici si pripravim mešanico – oljčno olje, sol in česen v prahu. S čopičem premažem zelenjavo.
2 konzervi pelatov Malancane na hitro oplakneš z mrzlo vodo, jih s krpo potapkaš, da se osušijo in jih premažeš z mešanico olja, česna in soli ter v pečici zapečeš – 200°C, približno 15 minut. Ista mešanica kot prej.
1,5 kg krompirja za pečenje Krompir opereš, olupiš in narežeš na polcentimetrske rezine. Namažeš z oljčnim oljem, česnom, soljo in mleto rdečo papriko. Prejšnji mešanici samo dodam rdečo papriko.
6 šalotk, 6 strokov česna, česen v prahu, rdeče vino, origano, 3 listi lovorja, sol, poper, limonin sok, muškatni orešček, mleta sladka rdeča paprika, gustin (ali kuzu ali maranta), krušne drobtine ali na kockice narezan svež kruh OMAKA: Šalotke olupiš, jih na tanko nalistaš in na oljčnem olju popražiš, da posteklenijo. Dodaš 3 stroke česna, drobno nasekljanega in prepražiš, da zadiši. Dodaš rdeče vino in pokuhaš, da ga približno tretjina povre (5 minut). Dodaš narezane pelate s sokom vred, 3 lovorjeve liste, origano in sol. Na zmernem ognju kuhaš približno 15 minut, da omaka nekoliko povre. Občasno premešaš. Brez vina ta omaka ni niti pol tako okusna kot z vinom, žal.
Tofu – 400 g KREMA IZ PINJOL: Pinjole (eno pest prišparaj za dekoracijo) v multipraktiku zaliješ s sokom ene limone in miksaš toliko časa, da nastane gladka krema. Dodaš žličko marante, tofu, 3 stroke česna, malo mletega muškatnega oreščka, sol in poper. Zmiksaš do gladke paste. Bel poper je primernejši, ker je krema bela.
Pinjole – 60g ZLOŽENKA: vrstni red plasti:

  1. paradižnikova omaka – ¼
  2. jajčevci – ½
  3. krompir – ½
  4. bučke – ½
  5. omaka – ¼  + drobtine ali kockice
  6. še enkrat plasti jajčevcev, krompir in bučke
  7. omaka – ½ in drobtine
  8. krema iz pinjol + pinjole

Pečeš 200°C, približno 40 minut, da začne vrhnja krema nekoliko pokati in so pinjole rjavkasto zapečene. Preden postrežeš, naj se zloženka kakšnih 10 minut ohlaja.

Kremo iz pinjol najprej v kupčkih razporedim po površini, potem pa jo z lopatko razmažem. Pinjole na vrhu naključno potresem.Tale krema iz pinjol je povsem prazničnega značaja, saj je zloženka izjemno dobra tudi brez te (ja, precej drage😦 ) kreme. Kadar delam to zloženko brez kreme zaključim s plastjo krompirja, ki se v pečici še dodatno lepo zapeče. Ni tako fensi-šmensi, je pa dobro.
ČOKOLADNO ČOKOLADNA PITA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
1,5 zavitka čokoladnih piškotov Grancereale Čokoladne piškote zmelješ v multipraktiku. Presipaš v posodo. Dodaš 2 žlici kave, 2 žlici ruma in stopljeno kokosovo mast (6 kock) in z žlico vse skupaj dobro premešaš. V modelu za pite s prsti oblikuješ podlago (=dno in rob enakomerne debeline). Mast dodajam zelo počasi. Najprej je videti, kot da je vse skupaj presuho, a ob mešanju se začne tvoriti drobljivo »testo«. Na dno modela položim peki papir, ki sem ga obrezala v obliki dna (=krog).
Kokosova mast – 7 kockic Tofu, gost jabolčni sok, pecilni prašek, vanilin sladkor, gustin in vegansko smetano zmiksaš v gladko kremo. Dodaš kakav in zmiksaš v enotno kremo. Gost, koncentriran jabolčni sok uporabim namesto sladkorja. Količin sladkorja ali soka nisem podala, ker imam sama raje manj sladke stvari in ga dodam čisto malo.
Tofu – 200 g Čokoladno kremo previdno razporediš po piškotni podlagi v modelu za pite. Najprej naredim kakšnih 5 ali 6 kupčkov in jih z žlico razporedim do roba, pri čemer pazim, da ne poškodujem piškotnega testa.
Kakav – 70g Na 180°C pečeš približno 25 minut. Pita se malce napihne po celotni površini.
2 žlici kave (kuhana, nesladkana), 2 žlici ruma, 2 žlički škroba (gustin, maranta ali kuzu), 1 pecilni prašek, 1 vrečka burbonske vanilije, 4 žlice smetane, gost jabolčni sok ali trsni sladkor Čokolado v prahu v vodni kopeli razpustiš, skupaj s kocko kokosove masti. Dodaš žlico agavinega sirupa. Čokolade nikoli ne raztapljam direktno na ognju, saj se vse prehitro prismodi, potem je pa grenka.😦
Čokolada v prahu – 100 gAgavin sirup – 1 žlicaJagode za okrasitev  Pečeno pito še vročo premažeš s stopljeno čokolado. Pustiš, da se ohladi in povsem hladno dekoriraš z jagodami. Kot dekoracijo lahko uporabim tudi drugo mehko sadje, odvisno od sezone – npr. sveže maline, češnje ali višnje (višnje so dobre tudi v kompotu, a je nevarnost, da začne pita spominjati na črni gozdiček)
ČOKOLADNO MENTOLOVE KOCKE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
250 g bele moke Moko, sladkor, kakav pecilni prašek, raztopljeno kokosovo mast (1/3 zavojčka) vanilijev sladkor, sol in vodo zmiksaš v testo. Pride gosto tekoče testo.
1 skodelica trsnega sladkorja240 ml vode V pravokotnem pekaču spečeš na 180°C, približno 25 minut. Zvrneš na rešetko in pustiš, da se popolnoma ohladi. Tule mi je že zmanjkovalo časa, tako da peciva nisem ohlajala, zato moje kocke niso tako lepo »definirane«, kot bi lahko bile – temno testo, bela krema, temen čokoladni poliv. Zaradi vročine, je pri meni prišlo vse bolj umetniško pomešano😉
1 vrečka burbonske vanilije, 1 vrečka pecilnega praška, ščepec soli, 1 zavojček pepermint bonbonov, mentolova aroma MENTOLOVA KREMA:Kokosovo mast (2/3 zavojčka), pepermint bonbone, mentolovo aromo in sladkor v prahu v multipraktiku miksaš toliko časa, da dobiš povsem gladko belo kremo. Občasno postrgaš večje koščke s sten posode. Bonboni se popolnoma zmiksajo, če le dovolj vztrajam. V Angliji sem kupila eko bio mentolovo aromo.
Kakav – 70 g Kremo razporediš po ohlajenem biskvitu. Če ni ohlajen, se bo krema raztopila in delno vpila v biskvit. Okusu to seveda nič ne škodi, ni pa čisto »pravega« videza.
Kokosova mast – 1 zavitek Čokolado v prahu razpustiš v vodni kopeli skupaj z malo kokosove masti ali veganske margarine. Namen je, da čokolada tvoti trdo skorjico na vrhu – torej, čimmanj maščobe.
Čokolada v prahu – 100 g, malo kokosove masti ali veganske margarine Na hitro namažeš po mentolovi kremi, prekriješ s prozorno folijo in daš v frizer za približno 10 minut. Ja, tole je malce tricky.🙂
Sladkor v prahu – 180 g Z nožem, ki ga vsakokrat namočiš v vročo vodo, narežeš ne prevelike kockice. Če je pecivo v hladilniku in je voda res vroča, tole ni težko.
This entry was posted in sladice, slavnostni jedilnik, za zabave and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Predbožični trening

  1. TheKathy8 says:

    Če si pozabila fotkat, moraš pa potem NUJNO še enkrat narediti😉

  2. grega says:

    komaj cakam da začnem malo po tvojih receptih ustvarjat,izgleda božansko, okusno pa verjetno še bolj.mmm.vse pohvale, zelo lepo si naredila vse skupaj🙂 .lp.Grega

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s