Nevarnost sladkorne


16. december 2011, petek, recept 306, 307, 308 in 309:

Zaradi vse te plastično kičaste božične navlake? Preveč džinglbelsov naenkrat? Preveč palčkov, božičkov, osladnih mamic in očkov, pocukranih TV reklam in filmov, premedenih glasov po radiu? Ne vem. Naenkrat mi je zapasalo nekaj preprostega.

Ja, saj, Božič je tu in ne mislim ga povsem spregledati, ampak, zaboga, barbikastega ga pa tudi ne mislim imeti!

OVSENI PIŠKOTI – OSNOVNI RECEPT
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
650 g ovsenih kosmičev Kosmiče zmešaš s polnozrnato moko, trsnim sladkorjem, vanilijo in soljo. Prej so bili kosmiči pakirani po 500 g, zdaj so pa po 650 g – vzamem en zavoj in ga vsega porabim.
Polnozrnata moka – 1 skodelica Zrele banane olupiš in jih zmiksaš v multipraktiku. Pomembno je, da so banane zrele. Kupim jih kakšen teden preden jih bom rabila in jih hranim v skledi skupaj z jabolki, da dozorijo.
Trsni sladkor – 1 skodelica Banane in sojino mleko dodaš kosmičem ter vse skupaj dobro premešaš. Če ni dovolj tekočine, dodam še nekaj sojinega mleka.
6 zrelih banan, 2 vrečki burbonske vanilije, ščepec soli Pustiš, da kosmiči nabreknejo. Kakšnih 20 minut.
Sojino mleko – 1 skodelica Razdeliš na 3 dele. Tule nisem pekla nobenih piškotov kar iz osnovnega recepta, lahko pa bi jih, saj so tudi taki zelo dobri.
OVSENI PIŠKOTI – LIMONA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Citronat, lupinica limone, aroma limone Masi vmešaš citronat (kandirani koščki limone), lupinico limone in aromo. Dobro premešaš. Potrudim se, da so dodatki eko bio in najboljše kakovosti. Citronat in limonino lupinico sem kupila pri nas (že prodajajo v Šparu), bio aromo pa sem prinesla iz Anglije (mogoče jo imajo v kakšni bio trgovini tudi pri nas).
OVSENI PIŠKOTI – ČOKOLADA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
100 g čokolade v prahu, rum Masi vmešaš čokolado v prahu in pošteno žlico ruma. Dobro premešaš. He, he, he, brez ruma pa res ne gre!😀
OVSENI PIŠKOTI – MAK IN POMARANČA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Mak – mleti, oranžat, lupinica pomaranče Masi vmešaš mleti mak, lupinico pomaranče in oranžat (kandirani koščki pomaranče). Dobro premešaš. Oranžat in lupinico pomaranče sem kupila v Šparu. Ker nisem imela nobene bio arome, nisem dodajala nič drugega.

Dva pekača (da gre hitreje ;)) obložim s peki papirjem in nanj oblikujem majhne kupčke (kar z rokami). Ker ni nobenega pecilnega praška, bodo piškoti ohranili prvotno obliko in jih lahko polagam kar precej skupaj. Pečem na 200°C približno 15 minut, da kupčki rahlo porjavijo na robovih. Pravilno so pečeni, ko imajo hrustljavo skorjico, v notranjosti pa so mehki. Nekaj jih seveda probam prec in takoj, res pa je, da se jim okus v polnosti razvije šele naslednji dan.

This entry was posted in sladice and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Nevarnost sladkorne

  1. Iskalec Resnice says:

    zdravo, mene zanima katere ovsene kosmiče nabavljaš? Mislim katero znamko…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s