Pospravi po vrtu


19. november 2011, sobota, recept 302:

Včasih stvari ostanejo. Tule mi je tik pred ohladitvami ostalo kar nekaj zelenjave tako na vrtu kot v hladilniku.

 

JUŠNA OSNOVA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Zelena Olupiš in narežeš na kose Edina zelenjava, ki je v jušni osnovi res obvezna, je zelena. Imam sicer kolegico, ki zelene ne mara in jo tudi v juhah izpusti, a zato njeni gostje velikokrat izpustijo juho. 😉
Čebula, česen, por Olupiš in narežeš: čebulo in česen na četrtine, pot na približno 10 cm velike kose. Tisto zeleno na sliki je stoletna čebula, ki sem jo tudi dodala, poleg navadne čebule.
Peteršilj – korenina in stebla Korenino ostrgaš in jo dodaš kar celo, skupaj z velikimi stebli. Lahko seveda tudi listke, a te veliko raje prihranim za to, da jih sesekljane posipam po jedi. Ja, stebla pa porabim za juho – takšno kot tule ali pa kakšno drugačno. Tako velika so, da jih ob koncu kuhanja iz vsake juhe zlahka odstranim, dajo pa dober okus.
Korenje, paradižnik, koleraba, bučke, itd. Korenje in kolerabo ostrgaš oziroma olupiš in narežeš na kose. Bučke in paradižnik dodaš kar cele (majhne) ali prerezane na polovico (večje). Več ko je različne zelenjave, boljša bo jušna osnova. Bučke tule niso nujna sestavina, le na vrtu so mi ostale in sem jih dodala.
Sol, poper v zrnju (cca 20 zrnc) Soliš in dodaš poper v zrnih. Počasi kuhaš na zmernem ognju nekaj ur. Zelenjava naj spusti vse svoje okuse in minerale (žal, vitamini bodo ob dolgem kuhanju šli rakom žvižgat ;)), juha pa naj povre na približno polovico, da nastane koncentrat. Če sem bila v štartu zmerna pri soli, bo koncentrat ravno prav slan.

Juho pustim, da se ohladi, nato pa jo v PVC vrečkah zamrznem. Pred uporabo vrečko le toliko namočim v vroči vodi, da zamrznjena jušna osnova z lahkoto zdrsne iz vrečke. Jušno osnovo uporabim pri raznih jedeh, npr. pri rižotah, omakah, čorbah, mineštrah, itd., za izboljšanje okusa.

 

Advertisements
This entry was posted in juha and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s