Jegermajster


20. avgust 2011, sobota, recept 298:

Tam nekje v začetku junija sem začela zbirati sestavine za tegale lovskega mojstra. Orehi morajo namreč dovolj veliki, hkrati pa še z mehko lupino, da se jih da prerezat.

Jegra ne delam vsako leto in priznam, da ga še nikoli  nisem naredila povsem enakega prejšnjemu. Kadar začnem že zgodaj v letu misliti nanj, romajo v žganje najprej trobentice, listki in cvetki, potem pa še novi smrekovi vršički. Pa seveda vse začimbe, ki jih imam v kuhinji in na vrtu.

 

JEGER
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Zeleni orehi Prerežeš na četrtine Pozor, orehi močno obarvajo kožo! Ja, zato imam na fotki rokavice😉 Tja do 15. junija so orehi še preizkušeno dobri, kasneje pa kakor kje.
Bezeg Cvetovi
Marjetica Cvetovi
Neškropljene limone Narežeš na kolobarje
Neškropljene pomaranče Narežeš na kolobarje
Šopek sveže mete Listje, lahko tudi cvetove
Kamilica Cvetovi
Pelin Vejice
Žajbelj Listi
Vinska rutica Vejice Ne preveč
Majaron Listki
Janež Semena
Kumina Semena
Rožmarin Vejice
Melisa Listi
Dišeča perla Vejice
Origano listki
Timijan vejice Ne preveč, lahko so različni – npr. limonski timijan
Gozdne jagode plod
  Vse skupaj namočiš v žganje in pustiš v temnem, hladnem prostoru (kakšna vinska klet je idealna) nekaj tednov (minimalno 3, bolje pa je, da vsaj 2 meseca), da se sprostijo okusi.
Sladkor Sladkor vsuješ v večji lonec, med stalnim mešanjem na zmernem ognju pustiš da karamelizira in zaliješ z vrelo vodo. Ko se ohladi, s tem zaliješ žganje.
This entry was posted in pijača and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Jegermajster

  1. matjazsi says:

    Njama – ravno prav sladko in ravno prav močno. Dobro, da vem, kje ima Mojč svojo klet😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s