Les haricots provençale


9. maj 2011, ponedeljek, dan 367, recept 294:

Malo provansalskega okusa😉🙂

 

STROČJI FIŽOL S SVEŽIM PARADIŽNIKOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Stročji fižol 1. Stročji fižol opereš, mu porežeš obe »špički« in ga po potrebi razpoloviš. Tule sem vzela ploščat stročji fižol. Jedka je ravno tako dobra tudi z okroglim.
Paradižnik 2. Na vročem oljčnem olju prepražiš na grobo nasekljano čebulo in na kolobarčke narezano šalotko. Toliko, da postekleni.
Čebula, šalotka 3. Dodaš sesekljan česen, stročji fižol in na večje kose narezan olupljen paradižnik. Najbolje to pride s pelati, ki jih lahko narežem na kolobarje. V zimskem času se obnesejo tudi tisti iz konzerve, le celi morajo biti, da lahko narežem dovolj velike kose.
Česen, provansalska zelišča, tamari, sol, poper 4. Začiniš s tamarijem, soljo, poprom in provansalskimi zelišči ter zaliješ z nekaj vode. Provansalska zelišča so glavna v tej jedki. Čeprav jih je drugje zaradi močnega okusa treba dodajat previdno, si tukaj lahko dam malo duška in dodam kar krepko čajno žličko.
Oljčno olje Pokriješ in dušiš do mehkega. Čas kuhanja je odvisen od vrste fižola, zato večkrat preverim ali je že primerno mehak. Ene 30 – 40 minut traja, da se skuha.
Manjši krompir Malo pred koncem dodaš nariban krompir, ki bo tekočino primerno zgostil v omako. Kadar se mi mudi, dodam krompirjeve kosmiče. Trudim se, da čimbolj uporabljam nepredelane stvari, tako da je to bolj izhod v sili kot redna praksa.

Jedka s kakšnim kuhanim krompirjem deluje kot samostojna jed ali pa jo, kot na fotki, postrežem kot prilogo zraven riža in sejtana v omaki.

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s