Fižoučk


18. februar 2011, petek, dan 287, recept 280 in 281:

Moj hubby je fižolov odvisnik 🙂 Rad ga kupuje, namaka, rad ga kuha in rad ga je. Zaenkrat še nismo odkrili fižolove jedi, ki mu ne bi bila všeč. Pa se trudimo, hi, hi, hi.

ZELENJAVNA ENOLONČNICA S SEJTANOM, KROMPIRJEM IN FIŽOLOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kuhan fižol 1. Na malo oljčnega olja prepražiš nasekljano čebulo in sejtanove koščke. Čebula naj potemni, koščki sejtana pa naj dobijo skorjico.
Sejtan 2. Dodaš na koščke narezano kolerabo in kolerabico, na kolobarčke narezana por in korenje ter malo prepražiš. Listke mlade kolerabice bom dodala kasneje.
Koleraba – rumena in mlada, z listki vred 3. Dodaš nasekljan česen, da zadiši. Potreseš s sladko rdečo papriko in toliko popražiš, da spusti barvo.  
Krompir, por, korenje 4. Zaliješ z vinom in vodo, dodaš koščke krompirja in začiniš s poprom, timijanom, umeboši pasto in lovorjevim listom. Dodala sem pol čajne žličke umeboši paste, ki da intenziven slano kisel okus. Če je nimam, dodam malce več vina in jed solim.
Česen, čebula, rdeča paprika, poper, timijan, lovor, oljčno olje, vino, umeboši pasta 5. Skuhaš do mehkega. Malo pred koncem kuhanja dodaš nasekljane listke mlade kolerabe. To je sicer jed na žlico, a naj ne bo preredka.

Drugi dan: enolončnico sem malo »podaljšala« z dodatkom fižola, zraven pa sem naredila svoje prve (bravo, jaz! :D) koruzne žgance.

KORUZNI ŽGANCI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Koruzna moka 1. V vrelo slano vodo vsuješ moko in pustiš, da kakšnih 5 minut na šibkem ognju vre. Pomembno – čisto nič ne mešaš! Voda je lahko kar malo bolj slana kot ne.
Sol, oljčno olje 2. Z leseno kuhalnico v sredino testene kepe zvrtaš luknjo, da se bo testena kepa bolj enakomerno kuhala. Kuhaš še 10 minut.  
Voda 3. Skoraj vso vodo odliješ in pustiš kakšnih 5 minut, da počiva. Priliješ nekaj oljčnega olja in z mikserjem dobro zmešaš, da se začnejo oblikovati žganci. Z metlicami za testo (spirale) gre tole prav krasno. 🙂 Na roke je pa malo več fitnisiranja.

Presuhe žgance zalijem z malo vode v kateri so se kuhali (ja, odlila sem jo v posodo, ne takoj stran).

 

 

Advertisements
This entry was posted in enolončnica and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Fižoučk

  1. matjazsi pravi:

    Nujno moram danes namočiti malo fižola 🙂

  2. a pravi:

    haha 😀 go fižol! 😛

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s