Conquistador


17. februar 2011, četrtek, dan 286, recept 278 in 279:

Hmmm, pojma nimam ali v Mehiki resnično delajo tudi pite, a tale je vsekakor zmagovalno mehiška!🙂

KORUZNA PITA Z MEHIŠKO ZELENJAVO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Testo s koruznim zdrobom 1. Približno 2/3 testa razporediš po dnu in po obodu nizkega pekača za pite in ga z vilicami nekajkrat prebodeš. V predogreti pečici na 200°C 10 minut pečeš. Za vsak slučaj dam na dno peki papir. Obod namažem z malo kokosove masti ali margarine.
Mešanica mehiške zelenjave – paradižnik, paprika, stročji fižol, koruza 2. V ponvi na malo oljčnega olja pražiš na kocke narezano čebulo in koščke sejtana. Predeneš na krožnik. Čebula naj potemni, koščki sejtana pa naj dobijo skorjico.
Sejtan 3. Dodaš še malo oljčnega olja in prepražiš na kolobarčke narezane šalotke, na trakove narezano čebulo in na ploščice narezan česen. Zdaj pa samo toliko, da čebula in šalotka posteklenita.
Kuhan rdeč fižol 4. Dodaš na kockice narezano rdečo papriko, na trakove narezan suh paradižnik, stročji fižol in koruzo. Malo prepražiš in zaliješ s kozarcem vina. Pokrito dušiš do mehkega. Tule se da uporabiti tudi zmrznjeno mešanico mehiške zelenjave. Suh paradižnik dodam posebej in ne glede na to, da imajo zmrznjene mešanice že nekaj fižola, dodam še rdeč kuhan fižol.
Kozarec rdečega vina 5. Začiniš z nekaj koriandra, veliko origana in s čilijem po okusu. Tole so nekatere od tipičnih mehiških začimb.
Česen, čebula, šalotka 6. Dodaš kuhan rdeč fižol (polovico v zrnju, polovico pretlačenega) in premešaš. Maso razporediš po pečeni testeni osnovi. Iz preostalega testa oblikuješ pokrov pite. Pri pokrovu se rada igram – lahko oblikujem mrežo iz trakov, dodam testu še nekaj moke in ga nadrobim, naredim poln pokrov ali pa se kako drugače »umetniško izrazim« ;)  Tule sem naredila koščke, ki so izpadli precej hecni.🙂
Koriander, čili, origano, oljčno olje, kokosova mast za mazanje 7. Pito v pečici na 180°C pečeš še 35 do 45 minut. Vroč zrak in obojestransko segrevanje.
TESTO S KORUZNIM ZDROBOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Koruzni zdrob, navaden – 150 g 1. Koruzni zdrob, moko, pecilni prašek in sol zmešaš skupaj v večji skledi. Najlepše sicer res pride, če moko presejem, a kadar me daje čas, samo dobro premešam z žlico.
Moka – 300 g 2. Dodaš olje in vodo ter zamesiš voljno testo. Za občutek – vode bo potrebno približno toliko kot koruznega zdroba. Če se testo packa, dodam še malo moke, če je presuho pa še malo vode.
Pecilni prašek – ½ žličke, oljčno olje – 3 jedilne žlice, voda, sol 3. Posipaš ga z malo moke in oblikuješ v želeno obliko. Tega testa je ravno dovolj za moj pitka-pekač. Kadar želim narediti več testa, pazim le, da ostane razmerje med moko in zdrobom 3:1.

 

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Conquistador

  1. a says:

    mmm, deluje ful dobro!😀 pa ful lepa osvetlitev na prvi fotki😉

  2. mojč says:

    Aneda! Meni je tudi všeč! Včasih mi rata …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s