Večplastnica :)


31. januar 2011, ponedeljek, dan 269, recept 273 in 274:

Tale večplastnica je odlična tudi hladna. Takrat se popolnoma drži skupaj in se lažje nareže na manjše in lepše kose.

ZELENJAVNI NARASTEK Z BEŠAMELOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Polnozrnato vlečeno testo 1. Na vročem oljčnem olju pražiš grobo narezano čebulo, razčetverjene šampinjone, na trakove narezane suhe paradižnike na kolobarčke narezane bučke. Suhi paradižnik je slan, zato nič ne solim.
Šampinjoni, bučke, posušen paradižnik 2. Dodaš na tanke kolobarčke narezan česen, malo tamarija in olive brez pešk. Tamari in olive so tudi slani, zato sem previdna pri količinah (ali pa popoldne veliko pijemo 😉 :D)
Bazilika, origano, oljčno olje, tamari, gorčica 3. Popražiš še toliko, da zadiši, priliješ rdeče vino in dodaš začimbe – origano, baziliko, rožmarin in majaron. Pokuhaš, da vino skoraj povsem povre.  
Olive brez pešk 4. V bešamel zamešaš žličko gorčice in z vilicami razdrobljen tofu. Gorčico najprej z malo vode razmešam posebej in jo šele nato dodam.
Bešamel 5. Ognjevarno posodo namažeš z margarino ali kokosovo mastjo in vanjo položoš plast testa, tako da pokrije dno in stene posode. Kot nekakšna testena skodelica. Eno plast položim ravno, drugo pa malce zmečkam in jo tako nagubano položim na prvo.
Tofu 6. Dodaš plast zelenjave, malo potlačiš in nanjo preliješ plast gostega bešamela s tofujem.  
Vino 7. Na to položiš novo plast testa, še eno plast zelenjave in še eno plast bešamela. Vmesna plast testa je samo ena, zmečkana.
Česen, čebula, margarina ali kokosova mast za mazanje 8. Na vrh položiš zmečkano plast testa in spodvihaš robove spodnjih dve plasti, če še vedno kje kukata ven. Preliješ z bešamelom in spečeš na 200°C, da dobi lepo zapečeno in hrustljavo skorjico. Približno pol ure na kombinaciji gretja zgoraj-spodaj in vroč zrak.
VEGANSKI BEŠAMEL
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sojino mleko 1. V manjši posodi razpustiš margarino.  Ob stalnem mešanju dodaš moko in malo popražiš. Ne preveč moke! Vsa moka se mora s stopljeno margarino premešat.
Margarina, moka 2. Počasi dolivaš mleko in stalno mešaš. Dolivanje mleka in mešanje nekajkrat ponoviš, da dobiš ustrezno količino in gostoto bešamela. Najprej se naredijo kepice, ki pa se ob mešanju hitro razpustijo. Pomembno je, da je mleka vsakič malo, saj se tako lažje razpustijo.
Kvasni ekstrakt, poper, umeboši pasta – ¼ žličke 3. Začiniš s kvasnim ekstraktom, poprom in umeboši pasto. Umeboši pasta je japonska pasta iz posušenih sliv Ume in je izrazito slano-kislega okusa. Kot začimba v majhnih količinah daje zanimiv, poln okus. Kadar uporabim umeboši pasto nič dodatno ne solim.

Narastek: nekaj kar naraste. Tale ne.

Večplastnica: nekaj z več plastmi. Tale jih ima. 🙂

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s