O-krasna


28. januar 2011, petek, dan 266, recept 269:

S tole juhico se lahko igram pri okrasitvah! Dovolj gosta je, da “okraski” ostanejo na površini. Lahko jo, kot tule, potresem s praženimi kruhovimi kockami in takrat je lahko samostojna jed za manjše kosilo. Popečene rezine šampinjonov ali drugih gob jo naredijo bolj svečano. Lahko jo potresem z nekaj koluti pražene čebule (bolj kmečko) ali s tankimi trakovi pražene paprike, recimo zelene, rdeče in rumene (bolj umetniško). Zabavno, ne? 😀

JUHA IZ ZELENE IN KROMPIRJA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Gomoljna zelena, krompir 1.  Na malo oljčnega olja pražiš drobno nasekljano čebulo in česen. Toliko, da čebula postekleni, a še ne spremeni barve.
Belo vino 2. Dodaš na kocke narezan krompir in zeleno. Zelene in krompirja naj bo približno enaka količina.
Čebula, česen 3. Zaliješ z malo belega vina in začiniš s soljo in poprom. Vino je samo za začimbo in ga lahko tudi izpustim.
Peteršilj, limonin sok 4. Pustiš, da alkohol povre in zaliješ s toliko vode, da je zelenjava pokrita. Skuhaš do mehkega Tu ne dodajam preveč vode, saj je odvisno od vrste krompirja kako gosta juha bo nastala. Vodo lahko še vedno dodam kasneje. 😉
Kurkuma, sol, poper, kvasni ekstrakt, oljčno olje 5. S paličnim mešalcem zmiksaš zelenjavo, da dobiš kremasto strukturo. Če je pregosta, dodaš še malo vode. Tule obvezno preverim okus in po potrebi še dodatno začinim.
Kruhove kocke – popražene 6. Še malo pokuhaš in dodaš nasekljan peteršilj ter nekaj limoninega soka. Na krožniku potreseš s prepraženimi kruhovimi kockami. Limonin sok naredi tole juhico res nekaj posebnega. 🙂 Če nisem dodajala belega vina, dodam malce več limoninega soka, sicer pa manj.
Advertisements
This entry was posted in juha and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s