Huda pita


22. januar 2011, sobota, dan 260, recept 266:

Eh, saj pravim – pite so zakon! Po mojem bi lahko miže pripravila testo za pito, tako preprosto je!

Eni recepti zahtevajo, da testo pri predpeki (tistih prvih 10 minut) obtežiš, na primer s suhim fižolom. Saj, zagotovo deluje, a moja šparovna kuharska dušica ne prenese take potrate! J 😀 Ja, fižol je potem samo še za v reciklažo. 😦 Če dam v testo približno enake količine moke in masti ali pa moke celo za kanček več, hkrati pa testa ne naredim preveč mokrega, bo testeni rob prav lepo ostal tam, kjer mora tudi brez obtežitve.

Če malo zdrkne dol, pa tudi nič hudega, ne? 😉

PITA S SLIVAMI IN JABOLKOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – 300 g 1.  Kokosovo mast na grobo naribaš in z rokami zmešaš z moko. Moko in mast »valjam med dlanmi, da se mast raztopi in sprime z moko.
Kokosova mast – 300 g 2. Dodaš pecilni prašek, ščepec soli, sladkor, žlico jabolčnega kisa, vanilijev sladkor in sojino mleko ter zamesiš testo. Kadar nameravam testo porabiti kasneje, izpustim jabolčni kis.
Sladkor, pecilni prašek, žlica jabolčnega kisa, vanilijev sladkor, ščešec soli 3. Testo na tanko razporediš po modelu za pite, ga z vilicami nekajkrat prebodeš in ga v predogreti pečici 10 minut pečeš na 170°C. Klasika, ne? Do tule je vse enako kot pri katerikoli drugi piti No, pri slanih pitah je treba sladkor spustiti. Hmmmm… 😉
Sojino mleko 4. Slive izkoščičiš in narežeš na manjše kose. Dodaš malo sladkorja, nekaj ruma in eno olupljeno, na koščke narezano jabolko. Pokuhaš, da spusti sok in da nekaj soka izpari. Približno 10 minut.
Slive, jabolko, rum 5. Razporediš po testu in pečeš na 170°C še 15 do 20 minut.
Slivova marmelada ali žele, nalistani mandlji 6. Še vroče premažeš s slivovo marmelado in potreseš z nalistanimi mandlji. Najraje imam slivov žele, ki je aromatičen in se povsem razpusti.

Na podoben način sta narejeni tudi jabolčna in sirova pita.

Advertisements
This entry was posted in sladice and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s