Tortičke


16. januar 2011, nedelja, dan 254, recept 263:

Juhuhu, spet je priložnost za tortičke!🙂😀🙂

ČOKOLADNO-VANILIJEVE TORTIČKE Z AGAVINIM SIRUPOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Za biskvit
Bela moka – 1 cela in 1/3 šalčke 1. Pečico segreješ na 170°C. V pekač za mafine vstaviš papirnate modelčke. Tole izhaja iz ameriškega recepta in zato merim na šalčke. Če je ena šalčka 2,5 dl, mere zadostujejo za 12 tortičk.
Malo jabolčnega kisa 2. V skledi zmešaš skupaj presejano moko, ščep soli in pecilni prašek. Ja, vse pridno presejem, saj želim čim bolj rahle tortičke.
Stopljena kokosova mast – 1/3 šalčke 3. Na zelo nizki temperaturi stopiš kokosovo mast in jo pustiš na toplem (ne na ognju). Tule sem vzela navadno kokosovo mast, ker moja hči ne mara okusa po kokosu. Navadna kokosova mast ga nima, eko bio vrsta ga pa ima.
Sojino mleko – 2/3 šalčke 4. V drugi skledi zmešaš skupaj sojino mleko, agavin sirup in sredico stroka burbonske vanilije. Vmešaš raztopljeno kokosovo mast. Strok po dolgem razpolovim in z nožem postrgam notranjost, ki jo dodam masi. Razpolovljen strok (=lupino) zakopljem v slakor, zaprem in čez kakšen teden ali dva imam domač vanilijev sladkor.
Agavin sirup – 1/3 šalčke 5. Po žlicah dodajaš moknato mešanico in vsakič dobro premešaš. Ko dodaš vso moko, toliko časa mešaš, da dobiš gladko testo.
Burbonska vanilija v stroku, ščep soli, pol vrečke pecilnega praška 6. Papirnate modelčke napolniš do 2/3 z maso. Pečeš na 170°C približno 15 – 20 minut (vroč zrak). Okej, tule je treba poznati svojo pečico in paziti, da se tortičke sicer spečejo, a ne prepečejo. Agavin sirup namreč povzroči, da tortičke, ko so pečene, hitro porjavijo, te pa morajo ostati svetle. V moji pečici so pečene v 15ih minutah.
7. Še vroče prestaviš na dobro zračno mesto, da se enakomerno ohladijo. Rabijo vsaj eno uro, da se okusi prepojijo. Ja, saj priznam, malce poskusim že tudi prej, a res, ni primerjave v polnosti okusa.
Za kremo:
Agavin sirup – ¼ šalčke 1. Margarino in agavin sirup z mikserjem penasto razmešaš.
Margarina – ½ šalčke 2. Dodaš kakav, sojino mleko v prahu in rum. Najprej zmešaš z žlico, potem pa zmiksaš v gladko kremo. Če bi takoj vključila mikser, bi se kakav začel prašiti.
Kakav, presejan – 1/3 šalčke 3. Po želji dodaš vegansko smetano in miksaš toliko časa, da dobiš strukturo čvrste stepene smetane. Veganska smetana ni nujna, lahko pa z njo lepo nadomestim sojino mleko v prahu ali pa dodam oboje in s tem povečam volumen kreme.
Sojino mleko v prahu – ½ šalčke 4. S slaščičarsko brizgo narediš lepe kupčke na ohlajenih tortičkah.
Rum
Za okras
Čokoladne kapljice Tortičke okrasiš s čokoladnimi kapljicami

Tele tortičke so neverjetno dobre tudi drugi dan – ostanejo rahle, sveže in okusne.

This entry was posted in sladice and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Tortičke

  1. katja says:

    O čudovite so – č u d o v i t e !
    Skrajni čas, da se lotim že vendar še peke …

    Of d rekrd vprašanje:
    morda veš za kak kremni veganski liker? Torej nekaj kremnega za aperitiv ipd. Zanima me tako, če se kaj najde po štacunah, kot tudi kak enostaven domači recept …

    Hvala za trud,
    lepo da obstajaš, obstajaj še naprej🙂

    • mojč says:

      Hvala lepa za pohvale. (sun)

      V Kalčku prodajajo nekaj podobnega likerjem (nekaj podobnega zato, ker je brezalkoholno).
      Jaz sama kar redno delam jegermajstra in borovničke, občasno pa tudi kavno-pomarančni liker in še kakšnega. Noben od teh ni kremni, tako da si me kar izzvala s tem vprašanjem. Juhu!🙂
      Že razmišljam, že kombiniram sestavine,… bom naredila, preizkusila in poročam, prav?

      • katja says:

        ooooo🙂
        Lepo, se veselim, da vidim, kaj se bo izcimilo iz tvojega tuhtanja, hvala ti

  2. katja says:

    mimogrede, poizvedujem še po nečem – kaj bi bilo pa tole: soy-free earth balance? Nahaja se namreč na seznamu sestavin za veganski mac N’Cheese, prevajam zadeve iz angleščine, pa sem se tule znašla v škripcih …

  3. katja says:

    aaaaahaaaaa!
    odlično! hehe, to pa bom uspela najt hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s