Mamina tolažba


9. januar 2011, nedelja, dan 247, recept 260:

Eh, včasih potrebujem malo tolažbe. Saj ne, da je kaj v resnici narobe, a pride dan, ko sem preprosto otožna, ko razmišljam o vsem kar je bilo in ni več in ko me zagrabi, da bi se šla malo potolažit k mamici. Samo kaj, ko sem na pol sirota in moram biti ta mamica za tolažbo kar jaz sama!

A da se s hrano ne sme tolažit? Ja, pa kaj še!😀

SEJTANOVI KOŠČKI V GOSTI ZELENJAVNI OMAKI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sejtan 1.  Čebulo nasekljaš in jo na olju dobro prepražiš. Kadar želim močnejši okus, pustim čebulo, da malce porjavi.
Čebula – 2 veliki, česen 2. Dodaš nasekljan česen, na kolobarčke narezan por, na kocke ali kolobarčke narezan korenček ter na kocke narezano kolerabico in zeleno. Kolerabica je tista krhka, zelena kolerabica.😉
Por, korenje, zelena, kolerabica 3. Malce popražiš vse skupaj, poprašiš z mleto papriko in kurkumo ter zaliješ z vrelo vodo, da je pokrito.
Vino 4. Začiniš s tamarijem in kvasnim ekstraktom ali misom. Dodaš suh timijan. Tamarija ne dam prav veliko, da ne bi bilo preslano, misa in/ali kvasnega ekstrakta pa sem dodala kar krepko žlico, saj sem želela močan, poln okus. (ja, dodala sem kar oboje :))
Miso ali kvasni ekstrakt 5. Doliješ še kakšen deciliter vina in skuhaš do mehkega. Proti koncu kuhanja preveriš slanost in začiniš s peteršiljem in baziliko. Vino naj ne bo presladko.
Moka za zgostitev, mleta paprika, kurkuma 6. Posebej na malo olja dobro prepražiš koščke sejtana, da so hrustljavo zapečeni z vseh strani. To traja kakšnih 10 minut. Proti koncu jih malo pokapljam s tamarijem.
Peteršilj, tamari, timijan, bazilika 7. Omako zgostiš z nekaj moke in vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksaš v homogeno omako. Vmešaš koščke sejtana in še malo pokuhaš, da se okusi prepojijo.

Zraven sem naredila pire krompir in špinačo. Ekola, tolažilna jed, ki me vrne v zgodnje otroštvo. Deluje.😉

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mamina tolažba

  1. a says:

    Jst ne vem, zakaj majo v filmih vedno sladoled kot “comfort food”. Zame je to vedno ena dobra juhica🙂

  2. mojč says:

    Aneda! Res je ni tolažbe čez kakšno dobro čorbico ali juhico, ki ti na primer po naporni poti pogreje dušo in želodček!😉
    Ali pa kaj “packastega” z veliko omake in z okusom, ki spominja na otroštvo.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s