Božična večerja 3/3


24.december 2010, petek, dan 231, recept 245, 246, 247, 248 in 249:

Hmmmm, s tole sladico je šlo pa skoraj vse narobe že od prvega koraka dalje.😦 V načrtu sem imela narediti božično deblo, kar je v osnovi preprosta čokoladna rulada, nadevana  z vanilijevo in namazana s čokoladno kremo. Vse je šlo super, biskvit se le lepo spekel, brez težav sem ga zvila v mokro krpo, vanilijeva krema je bila okusna in ravno prav sladka, čokoladna krema je bila super, marcipanove gobice so se že sušile … ko je postalo nujno, pomembno, celo obvezno nazdraviti s kozarčkom šampanjčka!😀 Iz lastnih izkušenj lahko povem, da predolgo puščanje rulade v mokri krpi biskvitu prav nič ne koristi.😉

Okej, znajdimo se – bo pa božični hrib namesto debla! (hubbyjeva super ideja, mene je kar malo panika zagrabila ;)).  Hmmm, le kaj ga bo držalo pokonci? Če bi imela kaj sladoleda, bi biskvit nadevala z njim, tako pa bo treba tole kar sproti zamrzovati. No, lažje reči kot narediti.😉

Če velja tisto konec dober, vse dobro, potem je tole zgodba s srečnim razpletom. Zeeeeloooo okusno in malce »umetniškega« videza. Stalagmiti in stalaktiti😉😀

ČOKOLADNI BISKVIT
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – 500 g 1. Moko, kakav in pecilni prašek preseješ v večjo skledo. Ja, vem, da se sliši malce odveč, a sejanje lepo razrahlja strukturo in razbije grudice.
Kakav – 70 g 2. Na moko drobno naribaš lupinico ene pomaranče in ene limone. Dodaš sladkor in vse dobro premešaš. Jasno, bio, neškropljeni agrumi so edini primerni za tole. Naribam samo zgornjo plast lupine, ki da lep vonj in okus, beli del pa pustim pri miru.
Vrečka pecilnega praška 3. Kokosovo mast razpustiš na šibkem ognju in jo ohladiš do mlačnega. Priliješ nekaj sojinega mleka. Ne sme biti vroče, da ne sproži pecilnega praška.😉
Sojino mleko – približno 2 dl 5. Tekoči del vliješ na moko in dobro premešaš, da nastane precej tekoče testo. Po potrebi doliješ še malo mleka. Kadar nimam mleka, lahko uporabim tudi pomarančni sok.
Trsni sladkor – 150 g 6. Peki papir rahlo namastiš z oljčnim oljem. Testo zliješ na pekač in ga čimbolj enakomerno razporediš po celotni površini. Da bo biskvit res 100% odstopil – tu je bil plan rulada še v teku😉
Kokosova mast – 125 g 7. Na 200°C pečeš približno 15 minut. Čas pečenja je odvisen od velikosti pekača (=koliko se plast testa razleze) in od pečice, zato sem pozorna, kaj se z biskvitom dogaja. Najprej se vidi na robovih, ki začnejo odstopati od papirja.
Bio pomaranča in bio limona 8. Zvrneš na mokro krpo in takoj, še vroče, zviješ v rulado. Ekola, do tu je šlo super, potem pa se je rulada »razruladila« v trakove😦
VANILIJEVA KREMA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Palčka burbonske vanilije 1. Palčko burbonske vanilije po dolgem razpoloviš in postrgaš drobna semenca. Ja, vem, da se sliši malce odveč, a sejanje lepo razrahlja strukturo in razbije grudice.
Trsni sladkor 2. Semenca zmešaš s sojinim mlekom. Sladkaš po okusu. Notranjost vanilijeve palčke ima največ arome. Odprte palčke pa niso kar za v kompost! Porabim jih lahko v sladkorju (preprosto jih vtaknem v trsni sladkor in tako dobim domač, lepo dišeč vanilijev sladkor) ali pa jih pokuham v mleku za kakšno sladico.
Gustin 3. Gustin zmešaš z nekaj sojinega mleka v gladko, redko pasto.
Kokosova mast – 20 g 4. Mleko počasi zavreš, dodaš kocko kokosove masti, in ko se razpusti še gustin. Gustin dodajam počasi, da lahko nadzorujem kako gosta bo krema. Tule želim malo gostejšo in ga zato dodam malo več.
Sojino mleko – približno 4 dl 5. Malo pokuhaš, da se zgosti v kremo. Ob stalnem mešanju, seveda!🙂
ČOKOLADNO RUMOVA KREMA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Čokolada v prahu – 200 g kakav 1. Čokolado v prahu zmešaš s kakavom. Pri nas imamo radi bolj grenko-kakavne čokoladne kreme, zato dodam kar veliko kakava, večinoma v razmerju 2 dela čokolade : 1 del kakava. Iz istega razloga tudi nič dodatno ne sladkam.
Rum 2. Dodaš stopljeno kokosovo mast. Čisto malo, le toliko, da bo krema ostala mazljiva. Dodam kar vročo, da stopi čokolado v prahu. Nestopljena je bledo rjave barve, ko se enkrat stopi, pa postane temno, bogato rdeče-rjava.
Pomarančni sok 3. Priliješ rum in malo pomarančnega soka ter dobro premešaš. Previdno s tekočinami, saj hitro postane preveč. Jaz začnem z rumom in ko se mi ga zdi dovolj šele dodam pomarančni sok. Če sem dodala res veliko ruma (za Božič pa že! ;)), lahko pomarančni sok mogoče kar spustim.
Kokosova mast – 20 g 4. Pustiš stati, da se okusi prepojijo.
MARCIPANOVE GOBICE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Marcipan 1. Marcipan razrežeš na manjše kocke. Oblikuješ kroglico, vanjo z mezincem vtisneš vdolbinico in okrog vdolbinice z nožem vtisneš črtice  – to je podgobje. Lepo pride, če so gobice različnih velikosti.
Kakav 2. Iz drugega koščka oblikuješ svaljek, en konec odrežeš, drugega pa potisneš v vdolbinico klobuka. Postaviš pokonci in pustiš, da se malce posuši. Potreseš s kakavom v prahu. Kakav potresem s cedilcem, da lepše »sneži« po gobicah.

Tule nekje je postalo jasno, da je zgodba z rulado kritična in bo treba poseči po planu B:

  • Biskvitne trakove sem nadevala v skledo po obodu, jih učvrstila z drugo, manjšo skledo in jih pustila, da se v tej legi ohladijo in posušijo.
  • Vanilijevo kremo sem še dodatno zgostila, da je nastal puding (okusu žal to ni ravno koristilo – iz odlične kreme je nastal zgolj dober puding). Dodala sem nekaj kandiranih pomarančnih lupinic. Kremo sem prelila v aparat za sladoled in jo začela zmrzovati. Plus štiri v teoriji, minus dve v praksi, kajti kuhinja je bila preveč razgreta, krema pa tudi ne dovolj ohlajena, da bi nastal zadosti čvrst sladoled. Morala sem ga prestaviti v zmrzovalnik, da se je do konca zamrznil.
  • Ostanke biskvita sem nadrobila v čokoladno kremo, da se je tako zgostila.
  • Ker sem imela vseeno premalo nadeva za tale božični hrib, sem zmiksala nekaj zrelih banan z rumom in jih zmrznila.

Izdelava božičnega hriba:

  1. Biskvit z notranje strani namažeš s čokoladno kremo.
  2. V kremo vtisneš nekaj kandiranih višenj.
  3. Nanjo namažeš zmrznjene zmiksane banane.
  4. Potreseš s čokoladnimi kapljicami (ali koščki nasekljane čokolade)
  5. V sredino nadevaš vanilijev sladoled
  6. Površino poravnaš in na tanko namažeš z grozdno marmelado
  7. Postaviš v zmrzovalnik do postrežbe
  8. Pred postrežbo pustiš, da se malce temperira, da biskvit lažje odstopi od stene sklede.
  9. Zvrneš na servirni krožnik.
  10. Okrasiš s smrekovimi vejicami in marcipanovimi gobicami. Potreseš s kakavom v prahu, da gobice dobijo lepo rjave klobučke. Okrog gobic potreseš z mletimi mandlji ali mletim kokosom (sneg) in nekaj griljaža (s sladkorjem praženi nasekljani mandlji = kamni). Dodaš nekaj rdečih kandiranih višenj za okras.
This entry was posted in slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Božična večerja 3/3

  1. TheKathy8 says:

    Mmm, tole super dobro deluje🙂 Tele gobice so pa sploh res cute😉

  2. Andreja Vertnik says:

    Pozdravljeni!
    Krasen blog, kar nekaj idej sem vam že ukradla in vse smo z veseljem pomalicali. Imam enovprašanje glede dustina. A je gustin veganski? Sama ga še nisem uprabljala ravno zaradi bojazni, da vsebuje živalsko gostilo.
    Vse dobro, Andreja

    • mojč says:

      Pozdravljeni, Andreja!

      Gustin je fina koruzna moka in je iz gensko nemodificirane koruze, tako da je ok. Alternativno lahko za zgoščevanje uporabite tudi arrowroot in kuzu, ki sta oboje ravno tako moki, a iz mletih korenin (arrowroot iz korenine rastline Maranta arundinacea, kuzu ali kudzu pa iz korenine rastline Pueraia lobata).

      Me veseli, da so vam recepti všeč in da ste jih že nekaj preizkusili. Kar se “kraje” tiče, ste lahko povsem mirni – z veseljem vam podarim kateregakoli ali pa vse objavljene recepte! Podarjeno pa ni ukradeno.😉

      Uživajte v kuhanju in še bolj v jedenju!🙂

      Mojč

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s