Božična večerja 1/3


24.december 2010, petek, dan 231, recept 239 in 240:

Ekola, nekaj izjemno preprostega za predjed. Edini trik tule je, da imam vse pripravljeno, ko gostje pridejo, saj so falafli najboljši vroči.

FALAFEL
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Čičerika 1.  Čez noč namočeno čičeriko skuhaš v slani vodi z dodatkom nekaj lovorjevih listov. Ne odcedim, kajti vodo, v kateri se je čičerika kuhala, bom rabila pri mletju.
Čebula, česen 2. Čičeriko, na četrtine narezano čebulo, nekaj vejic svežega peteršilja in nekaj strokov česna v multipraktiku na grobo zmelješ. Na grobo pomeni toliko, da dobim drobne koščke, ne pa toliko, da bi dobila že pasto.
Peteršilj 3. Sproti dodajaš toliko vode, da je masa kompaktna. Začiniš s koriandrom, kumino, soljo in poprom. Kumino sem dodala kar v zrnju. Ko se zmelje, so koščki manjši in se ne čutijo, odda pa boljši okus kot kumina v prahu.
Koriander, kumina, sol, poper, moka 4. Dodaš nekaj moke, da dobiš testo. Tule že mešam z žlico, da pod roko začutim ali je masa še prerahla (bi se pri peki falafli razpadali) ali pretrda (bi bili trdi). Po potrebi dodam malo moke ali vode.
Oljčno olje 5. Pustiš, da se moka napne. Oblikuješ kroglice ali majhne polpetke in jih na vročem olju popečeš. V originalu so kroglice, pečene v globokem olju. Jaz jih pečem na ponvi v malo olja in so zato bolj ploščati (tele na fotki je spekel hubby).
HUMMUS
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Čičerika 1.  Čez noč namočeno čičeriko skuhaš v slani vodi z dodatkom nekaj lovorjevih listov. Ne odcedim, kajti vodo, v kateri se je čičerika kuhala, bom rabila pri mletju.
Limona – bio 2. Čičeriko s kar precej tekočine v multipraktiku gladko zmelješ. Na grobo pomeni toliko, da dobim drobne koščke, ne pa toliko, da bi dobila že pasto.
Tahini (sezamova pasta) 3. Dodaš sok ene limone, eno zvrhano jušno žlico tahinija in sol ter dobro zmešaš. Tule nastopi posamezničin okus, seveda. Jaz imam rada hummus, ki je bolj sočen in rahlo kiselkast, zato dodam sok cele limone in eno žlico tahinija. Jedla sem pa tudi že zelo dobre drugačne hummuse, kjer je bilo več tahinija in manj limoninega soka. Pride bolj mazljivo in ne tako sočno.
Sol, oljčno olje, rdeča mleta paprika – sladka 4. Postrežeš tako, da na sredini narediš jamico, vliješ vanjo nekaj oljčnega olja in poprašiš z mleto sladko papriko. Hummus obvezno pokrijem s folijo do postrežbe, saj se površina rada začne sušiti, potem pa ni videti več lepo.

Falafle sem postregla na koščkih zrelega avokada, ki se tudi odlično sklada s hummusom. Okraski so pa iz paprike, izrezani z modelčkom za piškote.😉

This entry was posted in jedilnik za vsak dan, slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Božična večerja 1/3

  1. TheKathy8 says:

    Huuuuummuuuuus!!!😀😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s