Welcome home, baby!


19.december 2010, četrtek, dan 226, recept 230, 231, 232, 233, 234 in 235:

Danes je videti kot da imamo generalko za božično večerjo. Pa ni čisto tako – to je »dobrodošla doma« kosilo!🙂

ZDROBOVI ŽLIČNIKI – GRISOVI KNEDELCI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Zdrob (gris) 1. Zdrob, moko, mleko, mehko margarino in nekaj soli zmešaš skupaj v gladko maso. Vzamem približno 2x toliko zdroba kot moke in približno pol čajne žličke margarine. Margarine je seveda lahko tudi več, po okusu pač.
Moka, sojino ali riževo mleko 2. Pustiš 10 – 15 minut, da se zdrob napije. Ko se zdrob napije, se da iz mase oblikovat lepe knedelce. Kadar pri nas navijajo za trše knedelce, jih pripravim z manj mleka in jih ne pustim dovolj časa čakat. Ja, okusi so različni😉
Margarina, sol 3. S čajno žličko oblikuješ žličnike in jih v vreli juhi zakuhaš do mehkega. Čajno žličko pomakam v vrelo juho, zajamem malo mase, jo z drugo žličko »pobožam«, da se oblikuje gladek zgornji del in žličko s knedelcem potopim v vrelo juho, toliko, da knedelc odstopi.
SEJTAN STROGANOV
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sejtan 1. Sejtan narežeš na trakove in ga namočiš v tamariju. Če dobro načrtujem, naredim to že prejšnji večer.
Čebula, česen 2. Na vročem oljčnem olju v ponvi z visokim robom prepražiš nasekljano čebulo in česen. Čebule vzamem kar malce več, najbolje je 3 – 4 šalotke in eno čebulo ali pa, če nimam šalotk, 2 večji čebuli. Česna? Ne more biti preveč😉 (5 strokov)
Šampinjoni 3. Dodaš nalistane šampinjone in prepražiš, da vsa voda, ki jo gobe spustijo, povre. To traja kakšnih 15 minut.
Kisle kumarice 4. V drugi ponvi na malo vročega oljčnega olja dobro prepražiš sejtanove trakove. Temu se res posvetim, da so trakovi lepo hristljavo zapečeni z vseh strani. Traja kakšnih 20 minut.
Veganska smetana (Provamel, nesladka), sojino mleko ali voda Gobe poprašiš z mleto papriko in začiniš s timijanom. Malce popražiš, da paprika spusti barvo. Timijan imam močan okus, zato ga ne dodajam prav veliko, da ne prevlada.
Gorčica (dijonska), mleta sladka paprika, timijan, tamari, kvasov ekstrakt, jušna osnova Zaliješ z vinom in pokuhaš, da alkohol izhlapi. Vino ne sme biti sladko, lahko pa uporabim tako rdeče kot belo vino.
Tapiokina moka (ali maranta ali gustin) V šalčki posebej razmešaš tapiokino moko z malo sojinega mleka ali vode. Dodaš krepko žličko gorčice (če nimaš dijonske lahko dodaš navadno in malo hrena) in gladko razmešaš. Razredčiš z mlekom ali vodo in vliješ na gobe. Počasi pokuhaš, da se zgosti. Kot gostilo uporabljam navaden škrob (gustin), tapiokino moko, maranto (arrowroot) ali navadno moko. S tapiokino moko je zelo preprosto gostiti, saj se v vodi kar raztopi, brez kepic.
Oljčno olje Vmešaš vegansko smetano, sejtanove koščke in na drobne kockice narezane kisle kumarice. Če je omaka pregosta, jo razredčim z malo vina.
Vino Vse skupaj še rahlo pokuhaš, a naj ne vre več. Namig: Sejtan Stroganov je super čez domače široke rezance!🙂😀
KROMPIRJEVA TORTA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kuhan krompir 1. Na vročem oljčnem olju prepražiš na trakove narezano čebulo. Lahko tudi malce porjavi.
Bistra juha 2. Dodaš na precej velike kose narezan krompir in zaliješ z juho, da je pokrit. Na počasnem ognju kuhaš, da juha povre in se jed zgosti. Kot tenstan krompir, le da daš res ogroooooomno juhe in kuhaš dooooolgo. Se splača, ker je krompir odličen.
3. Na globokem krožniku ohladiš. Jasno, tole je najboljše pripraviti en dan prej, da je dovolj časa, da se ohladi in sprime. Hubby je krompir pripravil za večerjo en dan prej in so tole tako rekoč “ostanki”😉🙂
Oljčno olje, čebula, sol 4. Na vročem oljčenm olju počasi prepražiš torto z ene in nato še z druge strani. Poudarek je na počasi. Ko se praži prva stran, torto pokrijem s pokrovko, da se lepo vsa pregreje, ko se praži druga stran, pa nič ne pokrivam, da ostane skorjica lepo hrustljava.
ANANAS S POMARANČNIM SOKOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Svež ananas 1. Ananasu odrežeš liste, ga prepoloviš, narežeš na krhlje, krhlje olupiš, odrežeš olesenel srednji del in narežeš na kose. Lupino ananasa je treba kar malce bolj na debelo odrezati.
Sok dveh pomaranč 2. razporediš po dnu posode in zaliješ s sokom dveh pomaranč. Postaviš v hladilnik in pustiš, da se okusi prepojijo. Svež ananas malce »grize v jezik«, pa še presladek mi je. S svežim pomarančnim sokom pa postane nekaj posebnega.🙂
PEČENE BANANE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Banane 1. Banane olupiš in jih po dolgem ter povprek razpoloviš. Včasih jih samo po dolgem razpolovim, ker so tako pri kakšni sladici lepše videti, a jih je potem zelo težko cele vzeti s ponve.
Margarina, rum, 2. Na ponvi razpustiš nekaj margarine in na njej z obeh strani prepražiš banane. To je zelo hitro.
Marelična marmelada 3. Dodaš nekaj žlic marelične marmelade in nekaj ruma. Malce pokuhaš, da marmelada postane tekoča in alkohol povre. Jasno, najboljša je domača marelična marmelada!🙂
PUDING IZ GOZDNIH SADEŽEV
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Paket zmrznjenih gozdnih sadežev – maline, ribez, jagode, borovnice 1. V posodi segreješ mleko. Dodaš burbonsko vanilijo in sladkaš po okusu. Včasih jih samo po dolgem razpolovim, ker so tako pri kakšni sladici lepše videti, a jih je potem zelo težko cele vzeti s ponve.
Vegansko mleko 2. Posebej zmešaš tapiokino moko z nekaj hladnega mleka in mešanico vliješ v vroče sladkano mleko. Ob stalnem mešanju pokuhaš, da se zgosti do želene trdote. Tule sem želela imeti bolj kremast puding zato niti nisem dolgo kuhala niti nisem preveč zgostila.
Tapiokina moka, sladkor, burbonska vanilija 3. Dodaš rahlo odtajane gozdne sadeže in dobro premešaš. Naliješ v šalčke in pustiš, da se ohladi.

Ekola, zvezdice že prav pridejo za okrasitev!🙂

This entry was posted in juha, sladice, slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Welcome home, baby!

  1. TheKathy8 says:

    Mmmm, to je bila pa res lepa dobrodošlica😉

  2. a says:

    zdejle sem si lihkar (prvič) nardila tele veganske knedeljce! Nardila sem jih sicer iz pirinega zdroba, ne koruznega, ker sem samo tega imela doma, ampak so vseeno ful dobri!😀

    • mojč says:

      He-ej, full dobro, da so ti bili všeč!🙂😀 Iz pirinega zdroba se jih pa res še nisem spomnila narediti – moram ob priliki preizkusiti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s