Rdeča + vroča


16.december 2010, četrtek, dan 223, recept 228:

Nad tole juhico sem pa naravnost navdušena! 🙂 😀 Polnega okusa je, ravno prav pekoča, ne preveč, ne premalo, prijetno jušno-čorbaste strukture,… v glavnem, vredna članica zimskega jedilnika!

Priprava je veliko preprostejša, kot se vidi na prvi pogled. Treba je le upoštevati dejstvo, da ima paradižnik precej kisline in je treba vse stvari, ki se jih dodaja (čebula, fižol) že pred dodatkom paradižnika skuhati do mehkega. Ekola, to je vsa umetnost.

PARADIŽNIKOVA JUHA S FIŽOLOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Paradižnik (svež ali iz konzerve) 1. Na vročem olju prepražiš na grobo narezano čebulo in nasekljan česen. Zaliješ z malo vode. Če imam paradižnik iz pločevinke, dodajam vodo zelo zmerno, saj ima zraven že precej soka.
Suhi paradižnik 2. Ko voda povre in je čebula mehka, dodaš mleto ostro papriko in jo prepražiš, da spusti barvo. Pri praženju paprike sem zelo pazljiva, da se ne prismodi, saj bi juho zagrenila.
Velika čebula, česen 3. dodaš na trakove narezan suh paradižnik in olupljen in na kose narezan svež paradižnik. Suhi paradižniki znajo biti zelo slani, zato jih najprej malo pokuham, potem jed poskusim in šele nato dodajam sol, tamari ali jušno osnovo.
Mleta ostra paprika, bazilika, provansalska zelišča, jušna osnova 4. Začiniš z baziliko in provansalskimi zelišči ter zaliješ z belim vinom po okusu. Če uporabim konzervo paradižnika, jo dodam zdaj.
Belo vino 5. Počakaš, da alkohol povre in se okusi prepojijo. Preverim slanost.
Kuhan rjav fižol 6. Dodaš kuhan rjav fižol s fižolico vred in še malo pokuhaš, da se juha zgosti. Če je juha preredka, nekaj fižolov zdrobim in jih šele nato dodam.
Oljčno olje, peteršilj 7. Na krožniku juho potreseš s svežim ali suhim peteršiljem. Postrežem s popečenim kosom kruha.

 

Advertisements
This entry was posted in hitri jedilnik, juha and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s