Začinjene punce


12.december 2010, nedelja, dan 219, recept 220, 221, 222 in 223:

Včasih je pač treba nekaj grizljati! V Drogerie Marktu imajo take super veganske mini palčke – ene so s sezamom in druge z makom. Njami! Včeraj sva s hčero pojedli še zadnjo zalogo, danes pa je nedelja in DM zaprt, torej 1+1=2, aneda?😉

PALČKE – OSNOVNI RECEPT
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – 300g bele in 300g polnozrnate 1. V skledi zmešaš skupaj obe moki, pecilni prašek, rožmarin, posušen mlet česen, sol in poper. Od začimb dam največ rožmarina, ki se pri peki kar nekako izgubi.
Voda, oljčno olje 2. V drugi skledi v hladni vodi razpustiš žličko kvasove juhe. Če imam slučajno kvasno osnovo v kosmičih (prodajajo v tujini, pri nas je pa še nisem zasledila), dodam kosmiče direktno v moko in ta korak izpustim.
Pecilni prašek 3. Vodo in olje vliješ na moko in z žlico premešaš. Olja dam po občutku – kakšen deciliter ali malo manj.
Kvasova juha (kvasov ekstrakt, npr Vitam) 4. Ko z žlico ne gre več, na hitro zamesiš z rokami. Testo razdeliš na dva dela in vsakega daš na svoj pekač, ki si ga obložila s peki papirjem. Tule bi bil mikser popolnoma odveč.😉
Rožmarin (2 jušni žlici), posušen mlet česen (1 jušno žlico), poper, sol 5. Z valjarčkom razvaljaš testo na želeno debelino. Čas pečenja je odvisen od debeline razvaljanega testa. Zelo tanko razvaljano se peče 15 minut, bolj debelo pa tudi 45. Občasno odprem pečico in preverim. Palčke ob robovih morajo spremeniti barvo, tiste v sredini pa ne smejo biti več mehke na otip.
PALČKE S SEZAMOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Testo 1. Razvaljano testo bogato posuješ s sezamom. Na rahlo posoliš in z valjarčkom povaljaš sezam, da se malce vtisne v testo. Če ne povaljam in vtisnem semenc, bodo kasneje preveč odpadala s palčk.
Sezam, grobo mleta sol 2. Narežeš na palčke želene velikosti in pečeš na 200°C. Najraje narežem na velikost, ki se jo da enkrat v usta. Ja, povsem gospodinjski razlogi – kuham namreč zelo rada, sesam pa ne.😉
PALČKE Z MAKOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Testo 1. Razvaljano testo bogato posuješ z makom. Na rahlo posoliš in z valjarčkom povaljaš mak, da se malce vtisne v testo. Nisem imela navadnega maka, pa sem vzela kar mletega. Nemlet bi bil boljši.
Mak, grobo mleta sol 2. Narežeš na palčke želene velikosti in pečeš na 200°C. Bolj ko je sol groba, lepše pride in malce pohrusta pod zobmi.😉
PALČKE Z ROŽMARINOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Testo 1. Razvaljano testo bogato posuješ z rožmarinom. Na rahlo posoliš in z valjarčkom povaljaš rožmarin, da se malce vtisne v testo. Ja, rožmarin je že v osnovnem testu, tu ga dam pa še na vrh. Ne, brez skrbi, ne bo ga preveč!
Rožmarin, grobo mleta sol 2. Narežeš na palčke želene velikosti in pečeš na 200°C.
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Začinjene punce

  1. TheKathy8 says:

    Eno vprašanje… A kvasova juha je kvas u kocki razpuščen v topli vodi? A lahko uporabim tudi kvas v vrečki?🙂

  2. mojč says:

    Neeeeeee!😦
    To je Vetamite ali Vitam ali Vitam-R ali kakšen podoben pripravek. Na njih po navadi piše kvasov ekstrakt ali kvasov jušni ekstrakt ali kvasova jušna osnova ali kvasova juha. Ti zvarki dodajo poln okus, nič pa ne vplivajo na volumen.😉
    Kadar si v dvomih, lahko mirno namesto tega uporabiš miso pasto.
    Jao, še dobro, da nisi kar navadnega kvasa dala.😉 To bi bila štala😀

    Sicer pa full hvala za tole vprašanje – takoj sem šla v recept dopisat kaj to je.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s