Miklavž 3 od 3


Eh, jaz sem popolna zaljubljenka v cupcakes! Pojma nimam, kako se jim reče po slovensko, zato jim rečem kar tortičke. Ne vem, zakaj se pri nas niso »prijele«. Mafini so se, kukiji tudi, tortičke pa (še) ne. Pa tako sexy sladica so! Majhna, rahla, okusna, razkošna za oči in brbončice!

Ahhh, kje je papir, da napišem kakšen sonet?😉


ČOKOLADNO-KAVNO-KOKOSOVE TORTIČKE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Za biskvit    
Bela moka – 1 šalčka 1. Pečico segreješ na 180°C. V pekač za mafine vstaviš papirnate modelčke. Tole izhaja iz ameriškega recepta in zato merim na šalčke. Če je ena šalčka 2,5 dl, mere zadostujejo za 12 tortičk.
Kakav – 1/3 šalčke 2. V skledi zmešaš skupaj presejano moko, presejan kakav, ščep soli in pecilni prašek. Ja, vse pridno presejem, saj želim čim bolj rahle tortičke.
Stopljena kokosova mast – ¼ šalčke 3. Na zelo nizki temperaturi stopiš kokosovo mast in jo pustiš na toplem (ne na ognju). Za tele tortičke kupim najboljšo kokosovo mast – tisto eko bio organsko, ki da pecivu okus po kokosu. Ja, kar precej dražja je od navadne kokosove masti, a kaj čem, za moje tortičke je samo najboljše vsaj približno dovolj dobro.😉
Kokosovo mleko – 1 šalčka 4. V drugi skledi zmešaš skupaj kokosovo mleko, sladkor in burbonsko vanilijo. Vmešaš raztopljeno kokosovo mast. Kokosovo mleko naredim kar sama – preprosto in poceni je.
Rjavi sladkor – ¾ šalčke 5. Po žlicah dodajaš moknato mešanico in vsakič dobro premešaš. Ko dodaš vso moko, toliko časa mešaš, da dobiš gladko testo. Vmešaš kokosovo moko.  
Burbonska vanilija, ščep soli, pol vrečke pecilnega praška 6. papirnate modelčke napolniš do 2/3 z maso. Pečeš na 180°C približno 25 minut.  
Kokosova moka – ½ šalčke 7. Še vroče prestaviš na dobro zračno mesto, da se enakomerno ohladijo. Hladim jih bodisi na mreži ali pa pod njih postavim kitajske jedilne palčke. Pomembno je, da se lahko tudi od spodaj ohladijo brez da bi se navlažile.
Za kremo    
Kokosova mast – ¼ šalčke 1. Margarino in kokosovo mast na grobo naribaš.  
Margarina – ¼ šalčke 2. Dodaš kavo in presejan sladkor v prahu. Kavo skuham že pred tem in naredim res močno črno kavo, Pustim, da se ohladi in da se usede. Kavo dodajam počasi, da krema ni pretekoča.
Sladkor v prahu – ½ šalčke 3. Z mikserjem miksaš toliko časa, da dobiš strukturo stepene smetane. Približno 3 – 4 minute.
Močna turška kava 4. S slaščičarsko brizgo narediš lepe kupčke na ohlajenih tortičkah. Če še niso ohlajene, lahko za kratek čas postavim kremo tudi v hladilnik, a ne za tako dolgo, da bi se mast in margarina spet strdili. Če nimam slaščičarske brizge, se lahko znajdem tudi z manjšo plastično vrečko, ki jo napolnim s kremo, zavežem, potem pa ji odrežem enega od spodnjih vogalov in skozenj stiskam kremo na tortičke.
Za okras    
Kokosova moka – ½ šalčke 1. Na vroči ponvi na suho med stalnim mešanjem prepražiš kokosovo moko, da rahlo porjavi. Ohladiš. Bolj grobi kosmiči kokosove moke so boljši.
Čokoladna kavna zrnca 2. Tortičke posipaš s popraženo kokosovo moko in jih okrasiš s čokoladnimi kavnimi zrnci. Tortičke so najlepše videti na stojalu za tortičke v treh etažah. Ahhhh, božansko!🙂

 

This entry was posted in sladice, slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Miklavž 3 od 3

  1. a says:

    Cupcakes so ti pa ful lepe uspele! Grem stavit, da so ble tud dobre😉

  2. katja says:

    Res super. Le vprasanje – kaj ne recemo cupcake-om mi kar mafini? Hocem rect, a ni to to? Lp!

    • mojč says:

      Cupcakes so miniaturne tortice – lahke, rahle, sladke in prava paša za oči. Niso prav visoke, saj je njihova struktura prerahla za kaj takega, imajo pa na vrhu vedno kakšno rahlo kremo in še kaj zabavnega ali fantazijskega. Tortičke so jedka, kjer se lahko umetniško izraziš.
      Mafini so občutno težji po strukturi, lahko jih narediš tudi iz drugih mok – koruzne, polnozrnate, celo graham in zaradi čvrste strukture vanje lahko zamesiš koščke čokolade, rozine ali sadje. Mafini so kot boljši kruh in večinoma niso niti prav sladki. Višji so in imajo značilno kapico.
      Razlike:
      Ko kuhaš: če se ti mudi, narediš mafine. Če si artistično razpoložena, narediš tortičke.
      Ko si jezna: če zabrišeš mafin v koga, bo dobil buško, če tortičko, bo dobil slasten madež.
      Ko ješ: če si lačna, poješ mafin. Če imaš tisto “nekaj dobrega bi, pa ne vem točno kaj” poželenje, poješ tortičko.
      Ko imaš nekaj za bregom: če hočeš, da se moški posveti pospravljanju garaže, mu narediš mafine. Če hočeš, da se posveti tebi, tortičke.

      Je, razlika, je!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s