Miklavž 2 od 3


ČIČERIKINA OMAKA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Čičerika – 300g 1. Čičeriko namočiš čez noč. Naslednji dan jo skuhaš v rahlo osoljeni vodi z dodanimi lovorjevimi listi. Kuha se podobno kot fižol, le manj nabrekne.
Gorčica v zrnju 2. 4 jušne žlice moke razpustiš v ½ litra vode. Moka se lažje razpusti, če najprej naredim gladko pasto z malo vode in jo šele nato razredčim z več vode. Voda je seveda hladna.😉
Česen, čebula, oljčno olje 3. V ponvi z visokim robom na vročem oljčnem olju prepražiš nasekljano čebulo in dve žlički gorčice v zrnju, toliko, da čebula potemni. Dodaš nasekljan česen in še malo popražiš. Čebulo pražim okrog 10 minut, česen pa le kakšno minutko.
Tamari, kvasov ekstrakt ali miso,

Moka, jabolčni kis ali limonin sok

4. Dodaš odcejeno čičeriko in jo s tlačilko za pire stlačiš. Dodaš vse začimbe – malce več sladke paprike, mleto kumino, rožmarin, timijan, koriander in origano pa bolj varčno. Dodaš tamari, miso in 3 – 4 žlice dobrega jabolčnega kisa ali sok ene limone. Dobro premešaš. Čičerikina semena želim strta, a ne tlačim do paste, zato tudi ne uporabim mikserja. Nič hudega, če mi kakšna čičerika uide in ostane cela. Ja, tlačim kar v visoki ponvi.
Kumina, sladka paprika, rožmarin, timijan, origano, koriander, lovorjevi listi 5. Zmanjšaš ogenj in dodaš vodo z moko. Stalno mešaš, dokler se ne začne tvoriti gosta omaka. Dodaš raztopljen miso in vse skupaj dobro premešaš. Če je pregosto, dodam še nekaj zelenjavne jušne osnove ali navadne vode. Ekola, zakaj vedno en dan pred kakšno večjo kuharijo skuham velik lonec bistre zelenjavne juhe.😉😀

Ta čičerikina omaka je drugi dan tudi odličen namaz za na kruh.

PEČENI BRSTIČNI OHROVT S ČESNOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Brstični ohrovt 1. Brstični ohrovt opereš, očistiš in razpoloviš. Če so brsti zelo majhni, jih pustim cele, večje pa obvezno razpolovim, da se lepo prepečejo.
Česen 2. Pekač rahlo naoljiš in nanj položiš polovičke brstičnega ohrovta. Rahlo jih naoljiš in pečeš na 200°C približno 10 minut V pekaču jih malo mečem sem ter tja, da se naoljijo.🙂
Oljčno olje, sol 3. Vzameš iz pečice in potreseš z nalistanim česnom ter soljo. Vrneš v pečico in pečeš še približno 5 minut Čim bolj groba je sol, tem bolje je videti.

Pečen brstični ohrovt ima zanimivejši okus kot kuhan in tudi če je malce prepečen, ne postane pocast.

POLNJEN KROMPIR
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Krompir 1. Krompir dobro opereš in razpoloviš. Roke si namažeš s soljo in  vsak moker krompir malo potapkaš, da ga enakomerno posoliš z vseh strani. Krompirji naj bodo čim bolj enake velikosti.
Zelenjavna jušna osnova 2. Na peki papirju pečeš polovičke na 200°C približno eno uro, da se krompirji spečejo. Pečene vzameš iz pečice, jih pustiš, da se malce ohladijo, nato pa z žlico izdolbeš sredico, da dobiš »čolničke« Pečeno zgornjo plast krompirja odstranim z nožem in, če me nihče ne gleda, jo takoj pojem😉😀
Bazilika (sveža) 3. krompirjevo sredico zmešaš s sesekljanim česnom, kisom ali limoninim sokom in poprom. Zaliješ z nekaj zelenjavne juhe in pokuhaš. Ob mešanju se bo mehka sredica ravno dovolj zdrobila in je nič posebej ne tlačim.
Pinije 4. Dodaš pinije in svežo nasekljano baziliko. Kadar hočem močnejši okus pinij, jih predtem malce na suho popražim.
Česen, kis ali limonin sok, oljčno olje, sol, poper 5. zmes naložiš v krompirjeve čolničke in vrneš v pečico za 10 minut, da se naredi zlatorjava skorjica. Rada imam bolj zapečen krompir, zato je moja zlatorjava skorjica bolj na rjavi kot na zlati strani.🙂

 

This entry was posted in slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s