Miklavž 1 od 3


5.december 2010, nedelja, dan 212, recept 210, 211, 212, 213, 214 in 215:

Ekola, »ta veliko« kosilo, od predjedi do sladice.

Predjed:
–       polnjeni šampinjoni
Glavna jed:
–       pita z bučkami, malancani, papriko in polento
–       brokoli in cvetača prelita s čičerikino omako
–       pečen brstični ohrovt s česnom
–       polnjen krompir
Solate:
–       češnjevi paradižniki in rukola
–       mehka solata z redkvicami
–       endivija
–       motovilec
Sladica:
–       čokoladno-kavno-kokosova tortička (cupcake)


POLNJENI ŠAMPINJONI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Šampinjoni 1. Gobje bete odtrgaš od klobučkov in klobučke s čajno žličko še malo postrgaš. Za ta recept so boljši čim večji šampinjoni.
Paprika 2. Pekač rahlo naoljiš in klobučke s spodnjo stranjo navzdol položiš vanj. Pečeš na 200°C toliko časa, da vsa tekočina, ki jo klobučki spustijo, povre – približno 10 minut. Klobučki se tudi precej skrčijo, zato jih lahko v štartu kar precej nagnetem v pekač.
Česen, čebula 3. Bete, čebulo, česen in papriko drobno nasekljaš. Na vročem olju jih v ponvi dobro prepražiš, da se paprika zmehča in voda, ki jo beti spustijo, večinoma povre. Začiniš z origanom, poprom in tamarijem. V hladilniku sem imela samo zeleno papriko, sicer pa tale predjed veliko lepše izpade z rdečo. 😉
Drobtine, moka, origano, peteršilj, tamari, poper, oljčno olje 4. Maso pustiš, da se rahlo ohladi in vanjo vmešaš veliko žlico moke in po potrebi nekaj drobtin, ki popijejo tekočino. Z rokami iz mase oblikuješ svaljke in z njimi napolniš gobje klobučke, tako da nastane kupček. Potreseš s prepraženimi drobtinami in tik preden postrežeš še malo zapečeš v pečici. Če je jed že suha, drobtine posebej popražim na malo olja in jih samo potresem po vrhu.
PITA Z BUČKAMI, MALANCANI, PAPRIKO IN POLENTO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Listnato testo 1. Na vročem olju prepražiš na grobo narezano čebulo in papriko, da čebula postekleni in se paprika zmehča. Začiniš s tamarijem in origanom.
Paprika 2. Pekač rahlo namastiš s kokosovo mastjo in vanj položiš plast listnatega testa, tako da je testo zavihano ob vseh robovih. Paprike in čebulo porazdeliš po testu. Malce sem ga morala odtrgati na enih koncih in »doštukati« na drugih.
Malancan (jajčevec) 3. V isti ponvi, kot čebulo in papriko na hitro prepražiš koščke sejtana. Sejtana nisem nič namakala, le narezala sem ga na kockice.
Bučke, posušen paradižnik, kalamata olive 4. Nasekljaš česen, izkoščičiš kalamata olive, na trakove narežeš nekaj suhih paradižnikov in to skupaj s sejtanom potreseš po paprikah in čebuli. Česen je lahko grobo nasekljan
Kuhana polenta, koruza v zrnju 5. Na kolesca narežeš 2 – 3 ožji bučki in kolesca razporediš kot naslednjo plast. Kar surove bučke.
Sejtan 6. Na malo olja prepražiš kolesca malancanov in jih rahlo začiniš s tamarijem, kurkumo in origanom. Malancane razporediš po bučkah in preliješ z omako. Toliko, da spremenijo barvo in se napijejo omake, ne smejo pa biti povsem mehki.
Česen, čebula 7. Na malancane razporediš kuhano polento zmešano s koruzo v zrnju. Plast polente naj bo debela kakšen centimeter.
Tamari, kurkuma, origano, kokosova mast 8. Pokriješ s plastjo listnatega testa. Robove testa odrežeš do roba in na robu spodvihaš navznoter. Iz odrezanih koščkov oblikuješ kito za rob in okraske za na sredino. Raztopiš nekaj kokosove masti ali margarine in z njo narahlo premažeš testo. V vroči pečici pečeš na 200°C približno eno uro. Okraske sem izrezala z modelčki za piškote.

Advertisements
This entry was posted in slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Miklavž 1 od 3

  1. matjazsi pravi:

    S tem si pa imela veliko dela! Komaj čakamo na 2 od 3 in 3 od 3 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s