Štala grande


1.december 2010, sreda, dan 208, recept 204 in 205:

Jao, kakšno štalo sem si naredila s tem sejtanom!😦

Pred leti, ko se sejtana še ni dobilo ali pa je bil izjemno drag, sem ga večkrat naredila sama. Nek kolega je bogve kje kupil glutensko moko na veliko, tako da nas je kar nekaj iz tedanje družbe veganov in vegetarijancev založil z velikimi vrečami glutena. Narediti dober sejtan iz glutena je mala malica. No, iz moke je pa packarija grande! Ma, kaj grande – grandissima!😉

SEJTAN – IZ MOKE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
2 kg moke 1. V moko zamešaš obe papriki, poper in suh česen. Tamarija še ne, ker bi naredil samo kepice.
Voda 2. Doliješ toliko vode z nekaj tamarija, da lahko zamesiš voljno testo. Nastane lepa štručka.
1 žlička ostre rdeče paprike 3. Priliješ še nekaj hladne vode, da je testo pokrito in pustiš malo počivati. Do tu je še vse šlo v redu.🙂
2 žlički sladke rdeče paprike 4. Testo previdno mečkaš in hkrati dolivaš in odlivaš svežo vodo. Jao, tule se je pa začelo! Glutenska moka se sprime tako močno, da ne moreš verjet – pravzaprav ji je treda dodajati moko, pecilni prašek in podobne stvari, da sejtan ni tako zelo čvrst in čigumast. No, navadna moka se pa ne sprime. Celo razpade, tako da je tole izpiranje veliko bolj zoprno opravilo, kot je slišati. Jao.
Poper 5. Postopek ponavljaš vse dotlej, da dobiš čvrsto kepo in voda ni več bela. To traja in traja in traja in traja…😦 Moka se izpira, po umivalniku lovim koščke glutena in jih vračam nazaj v kepo, ki je čedalje manjša. Na koncu dobim slabo tretjino prvotne štručke.
Suhi mlet česen 6. Kepo zaviješ v čisto kuhinjsko krpo in jo v začinjeni vodi kuhaš 1,5 ure. Pustiš, da se v vodi ohladi. Pri oblikovanju štručke pazim, da ni predebela, saj želim, da se čimbolj enakomerno skuha.
Tamari, veganska jušna osnova (za kuhanje sejtana) 7. Ohlajeno štručko narežeš na rezine in pokapaš s tamarijem. V hladilniku je obstojno kakšen teden dni. Zaradi paprika je lepe rožnate barve, namočen v tamari pa postane še lepo rjavkast.🙂

 

SEJTANOVI KOŠČKI V VINSKO-GORČIČNI OMAKI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sejtan 1. Na vročem oljčnem olju prepražiš na grobo nasekljano čebulo in česen. Nič ne solim, ker bom kasneje dodala tamari.
Tamari 2. Dodaš odcejene sejtanove koščke in jih dobro prepražiš z vseh strani. Na sejtanu se naredi skorjica.
Česen, čebula 3. Priliješ tamari, v katerem se je namakal sejtan. Začiniš s poprom in timijanom Previdno vlivam tamari in pazim, da ga ni preveč, saj bi bila potem omaka preslana.
Timijan, poper, peteršilj 4. Pustiš, da tamari povre in še malo pražiš. Tamari, ki povre, naredi nekakšno oblogo čez sejtanove koščke – njami!🙂
Vino 5. Posebej v šalčki razmešaš žlico gorčice in moke in zaliješ z vinom. Rdeče vino še dodatno ojača barvo, drugače pa je belo ravno tako dobro. Mešam toliko časa, da se vse kepice razpustijo.
Gorčica 6. Vliješ na sejtanove koščke in sproti mešaš. Če se prehitro in preveč zgosti, dolijem še malo vina.
Moka za zgostitev 7. Pokuhaš, da alkohol povre.  
Oljčno olje 8. Na krožniku potreseš s peteršiljem. Najboljši je seveda svež peteršilj.😉

Sejtan, ki je nastal, je sicer dober, postopek pa je za mojo uživaško naravo veliko preveč delovno intenziven. Grem v lov na glutensko moko!😉

 

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Štala grande

  1. vasantika says:

    Si mogoče kje pri nas našla glutensko moko? Jo iz podobnih razlogov kot ti iščem že nekaj mesecev, pa nimam sreče😦

    • mojč says:

      Joj, ja, s tem so pa težave. Povsem nepotrebne, če mene vprašaš, a so. V Kalčku so bili povsem nevedni glede glutenske moke. Prodajalka je na pomoč poklicala neko šefico, ki me je podučila, da je vsaka moka glutenska.😀😀
      Šele, ko sem ji povedala, da je to pač samo glutenski del moke/škroba in da je iz njega sejtan, je rekla, da tega pa nimajo in ne bodo imeli, ker so zelo kritični do proizvajalcev in ni nikakršnega biološko neoporečnega proizvajalca. Bila je zelo odločna, a ne ravno dovolj kredibilna, ne? Nisem si mogla kaj (žlehtna narava, kaj čmo!), da je ne bi prav ljubeznivo povprašala kako je pa potem s sejtanom, ki pa ga prodajajo. Upsi!😉

      V Jablani so ga včasih prodajali v pakiranjih po 1 kg, proizvajalec Helios (ja, vem, sliši se grozno, a gluten je stranski proizvod pri pridelavi škroba iz pšenice). Upala bi se staviti, da so sejtani pri nas itak vsi iz tega glutena in ne iz kakšnega eko bio. Če takšen sploh obstoja😦

      Torej, v začetku decembra sem pisala in klicala na Helios, a mi do danes še niso odgovorili, kako lahko njihov gluten sploh kupim. Najprej so rekli da ja, nato pa nekaj jamrali, da bi ga lahko kupila kot podjetje, kot fizična oseba pa ne. Ko sem bila vztrajna z vprašanjem zakaj ne, če plačam vse davke in sem pripravljena kupit v pakiranju, ki ga imajo – 25 kg, jim je pa zmanjkalo argumentov. No, zdaj se dopisujemo, ker čakajo, da bodo veliki šefi povedali kako in kaj. Jao. Samo upam lahko, da bodo uvideli, da v današnjih časih ni prav pametno odganjat kupcev, ne? Jao, jao, jao.

      • mojč says:

        Hej, ena super novica za nas, vegančke! V Jablani spet prodajajo gluten v pakiranju po 1 kg! Jupiiiii!!!!🙂😀

  2. vasantika says:

    Uaaaa kul! Grem ga danes iskat🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s