Hudiček


13.november 2010, sobota, dan 190, recept 197:

Baje je bil prvi recept za sejtan objavljen že leta 535 našega štetja in sicer v kitajski enciklopediji o poljedelstvu. Noro, kajne? Takrat o izrazu sejtan še ni bilo govora, imenovali so ga mien šin in kitajski budisti so ga stoletja uporabljali kot beljakovinsko hrano. Toliko o tem, da je veganstvo “moderna modna muha” 😉

Sejtan je svoje ime dobil leta 1962, pomeni pa “prava beljakovina” (sei = to je ta pravi; tan=beljakovina). Ja, res, ime je japonsko, a vseeno precej neposrečeno, saj kar kliče primerjave s satan, hi, hi, hi, predvsem v angleščini, kjer se zelo podobno izgovarja.

SEJTANOVI KOŠČKI V OMAKI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sejtan 1. Na oljčnem olju prepražiš nasekljano čebulo. Čebule sem vzela kar več, tako da je bil kup nasekljane čebule malce večji kot kup sejtanovih koščkov.
Čebula, česen 2. Sejtan narežeš na večje koščke in ga dodaš čebuli. Uporabila sem Fastramov sejtan, že začinjen.
Korenje 3. Dodaš nasekljan česen, sladko in ostro papriko ter kurkumo. Vse skupaj med mešanjem prepražiš. Toliko, da spusti barvo, ne sme pa se žgati.
Paradižnikova mezga, navadna gorčica (zenf) 4. Zaliješ z jušno osnovo, dodaš majaron, malo kumine, rožmarin in nekaj lovorjevih listov. Če imam skuhano juho, zalijem z njo, sicer pa z vrelo vodo in dodam žličko jušne osnove v prahu.
Sladka paprika, ostra paprika, kurkuma, majaron, kumina, rožmarin, lovor, poper, sol 5. Pustiš, da zavre in počasi skuhaš do mehkega. Merilo je korenje. 😉
Veganska jušna osnova 6. Tik pred koncem kuhanja dodaš še nekaj paradižnikove mezge in žličko gorčice ter dobro premešaš. Sejtanove koščke v omaki sem postregla z riževimi njoki.
Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hudiček

  1. a pravi:

    o, to ful dobro deluje! Obožujem Sejtan! (worshiping seitan) 😛

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s