Sol v vod’


24.oktober 2010, nedelja, dan 170, recept 194 in 195:

Seveda nam je jasno, da se vsi staramo se z minevanjem časa spreminjamo. Hec pa je, kako različno se pri tem obnašamo. Nekateri znajo v vsakem obdobju uživati, drugi pa se s krempeljci zagrabijo za zadnji vlak odhajajoče mladosti, začnejo divje športat, pobarvajo si lase (moški) na divjo barvo (ženske), omislijo si frizuro in garderobo osemnajstletnikov, svojo govorico (in pisavo) bogato prepredejo z oumajgod, fensi, dbest, itak, kofi, dnou, souuod in podobnimi kul izrazi.😉

No, seveda so lubenice, na soncu dozorel paradižnik in sveže gozdne jagode odlični, a če jokamo za njimi in jih poskušamo na vso silo zadržat ali celo potvorit, s tem samo pozabimo uživat v tistem, kar je zdaj – kostanj, grozdje, kuhano vino. Lubenic smo se najedli, zdaj je čas kostanja!🙂

KUHANO VINO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Belo vino 1. Na šibkem ognju začneš ob stalnem mešanju pražiti sladkor, da karamelizira. Nobene vode ali česarkoli drugega, le sladkor in pridna ročica, ki meša.😉 Sladkor se najprej sprime v grudice, potem pa se lepo raztopi.
Trsni sladkor 2. Zaliješ z vodo in še mešaš, toliko časa, da se ves sladkor razpusti v vodi. Ko prilijem vodo, se sladkor v hipu strdi in tvori zanimive krhke oblike.
Bio pomaranče in limone 3. Dodaš vino in začimbe – janež, klinčke, cimet in vanilijev sladkor. Pomarančo in limono dobro opereš, narežeš na kolobarčke in dodaš vinu. Nekako 2/3 vina in 1/3 vode sta kar pravšnja mešanica.

Cimetovo palčko med prsti rahlo zdrobiš.

Cimet v palčki, janež (zvezdasti ali v zrnju), nageljnove žbice, vanilijev sladkor 4. Segreješ do vretja in postrežeš. Če kuhano vino predolgo vre, alkohol povre in nastane bolj čaj kot kuhano vino.😉
ČOKOLADNO-KOKOSOV BISKVIT
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – ½ kg 1. Moki dodaš dve vrečki pecilnega praška, burbonsko vanilijo, 4 žlice kakava in 4 žlice kokosove moke. Pazim, da se pecilni prašek lepo razpusti, da ni nikjer kepic.
Trsni sladkor 2. Skupaj s trsnim sladkorjem dobro premešaš, da se vse kepice razpustijo. Trsnega sladkorja dodam relativno malo, ker nimam rada presladkega biskvita. Raje dodam malo več kakava in manj sladkorja – stvar okusa, pač.
Pecilni prašek – 2 vrečki 3. Dodaš razpuščeno kokosovo mast in sojino mleko ter zmiksaš v homogeno testo. Kokosova mast naj bo topla, ne pa vroča.
Burbonska vanilija, kakav, bio kokosova moka 4. Testo vliješ v pekač, obložen s peki papirjem. Z žlico rahko poravnaš površino testa. Testo je bolj tekoče strukture.
Sojino mleko – 1/2 l,

kokosova mast – 75 g

5. Na 180°C pečeš biskvit kakšnih 40 minut. Biskvit je pečen, ko postane prožen in če ga s pletilko ali tankim nožičkom preluknjam, ne pušča nič testa na površini.

*Sol v vod’ = souuod = so what

 

This entry was posted in pijača, sladice and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Sol v vod’

  1. a says:

    Oumajgod! Ta recept je dbest. Res ful fensi🙂

  2. matjazsi says:

    Jes, A – čist kul! Sploh vin. 2:1 za vin sploh ni overdouz, sploh če malo pobojla. Tud kids lah to drinkajo (sam če dost pobojla, drgač pa raj ne).

  3. TheKathy8 says:

    mmm, je dobrooo tole kuhano vino😀😀

  4. TheKathy8 says:

    Kje so pa kakšni novi receptki😉 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s