Martinova generalka


21.oktober 2010, četrtek, dan 167, recept 191, 192, 193:

Mošt se počasi spreminja v vino in dan svetega Martina se približuje (11. november), zato ni odveč kakšna »generalka«, a ne?

Zadnjič sem imela kar težave naši Belgijki na izmenjavi otrok povedati, kaj je to mošt, pa sem si pogledala kako se mu reče po angleško – must, kar izhaja iz latinske besede mustum (mlado vino). Torej: »Must is a must!«🙂😀

BTW: mlinci so pa pasta tatters.😉

KISLO ZELJE IN REPA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kislo zelje 1. Kislo zelje in repo poskusiš, koliko sta slana. Če je slanost prehuda, jih na hitro spereš pod tekočo vodo. Večinoma zelja in repe ne splakujem. Zeljnico dodam kar zraven, ko kuham.
Kisla repa 2. Oboje v loncu zmešaš skupaj in zaliješ z nekaj vode, toliko, da sta zelje in repa pokrita. Dodaš lovorjeve liste in suho jušno zelenjavo ter skuhaš do mehkega. Namesto suhe jušne zelenjave, kjer so koščki zelenjave vidni, lahko dodam tudi jušno osnovo v prahu, kjer teh koščkov ni.
Čebula, česen, suha jušna zelenjava, lovor, oljčno olje 3. Posebej v ponvi na olju prepražiš nasekljano čebulo in česen ter s tem zabeliš zelje in repo. Vse skupaj še podušiš, da čebula razpade. Dobro premešam, da je celotna jed enakomerno zabeljena. Na isti način lahko seveda skuham tudi samo zelje ali pa samo repo.
MLINCI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka: mehka in ostra 1. Iz moke, vode, malo olja in soli zamesiš voljno testo. Z rokami oblikuješ svaljke, ki jih razvaljaš na tanke »palačinke«. Lahko se še malo lepi, ne sme pa biti tako trdo, da bi pokalo. Pri valjanju jih še malo pomokam – lahko tudi s koruzno ali polnozrnato moko.😉
Sol, olje 2. Na vroči suhi plošči ali ponvi jih na obeh straneh popečeš. Zložiš jih na kup in ohladiš. Če v ponev kanem kakšno kapljico olja, se začnejo tvoriti mehurji – testo se tam dvigne.
Voda 3. Mlince pred postrežbo razlomiš in v vreli slani vodi na hitro pokuhaš. Samo toliko, da se dobro pregrejejo. Ja, pride bolj en poc, ampak taka je pač ta jed.😀
FIŽOLOVA PRILOGA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Rdeč in rjav kuhan fižol 1. Na vročem olju prepražiš nasekljano rdečo čebulo. Rdeča čebula je bolj grobega okusa, kar je za kmečko pojedino idealno, poleg tega pa da tudi barvo.
Rdeča čebula 2. Dodaš rdeč in rjav kuhan fižol skupaj s tekočino in ga ob stalnem mešanju dodobra pregreješ. Soliš po okusu. Mešam lahko tudi bolj energično, saj ni problema, če se fižol stlači.
Sol, oljčno olje 3. Nekaj fižola pretlačiš, da se zrna začnejo lepiti med seboj Tako dobim lepo, dobro in barvasto prilogo za k zelju in repi, ki ni samo navaden kuhan fižol.😉

Žal zaenkrat še nisem zasledila veganskih pečenic, saj tiste, ki jih prodajajo, vsebujejo 11% jajčnega beljaka😦.  Zraven smo postregli veganske čevapčiče, ki so se odlično prilegli.🙂 Pa cvajčk, seveda!😉

 

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Martinova generalka

  1. matjazsi says:

    Kmalu bo to treba ponoviti z domačim mladim vinom, morda dodati še rdeče zelje z jabolki🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s