Abonent


13.oktober 2010, sreda, dan 159, recept 187:

Hubby se mi smeji, da sem prijazna prehranjevalka mnogih bitij.😉 Na našem vrtu na vikendu vsake toliko najdem kaj obgriznjenega ali pa v celoti pojedenega od spodaj (ja, voluhar), mnogo mišjih rovov je odgovor zakaj spomladi večkrat posajen fižol vseeno raste le tu in tam, grah pa celo samo tu, tam pa ne.😉 Zdaj se je na hrano aboniral še zajec, ki pleni med mojimi prvimi zeljnatimi glavami. Je pa vljuden, moram reči, kajti glave so lepo do konca pojedene, le ena je bila pojedena zgolj na pol.

Eh, kot kmetica nisem ravno uspešna, kaj čmo.🙂😉


POLENTNA TORTA S SLADKIM ZELJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Koruzni zdrob – polenta 1. V hladno vodo dodaš eno vrečko sušene jušne zelenjave, kurkumo, nekaj soli in vodo počasi zavreš. Počasno višanje temperature je potrebno, da se suha zelenjava lepo napne in skuha.
Suha jušna zelenjava 2. V vrelo vodo vsipaš koruzni zdrob in ga ob stalnem mešanju skuhaš. Pokritega pustiš kakšno minuto, da se napne. Polenta naj bo raje bolj tekoča kot pretrda.
Manjša zeljnata glava 3. Na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo in česen. Dodaš na kocke narezano zelje in začiniš s tamarijem, poprom, malo kumine ter nekaj paradižnikove mezge. Glavico zelja narežeš na četrtine in odstraniš kocen. Četrtine še enkrat vzdolžno razpoloviš in prečno narežeš na kose.       Kocen ima zelo dobro sredico, ki sta jo moji punci zmeraj z veseljem surovo pohrustali😉🙂
Česen, čebula, oljčno olje Zaliješ z malo vode, v kateri raztopiš zelenjavno kocko. Podušiš do mehkega. Ko je zelje že mehko, ga odkrijem, da lahko voda izpari.
Poper, tamari, sol, zelenjavna kocka, paradižnikova mezga, kurkuma 4. V teflonski pekač vliješ ½ vroče polente in jo s spatulo poravnaš. Nanjo razporediš zelje, ki ga malo potlačiš, da ni vmes preveč zraka. Na vrh previdno razporediš preostalo polento. Zapečeš v predogreti pečici na 180°C, da dobi zlatorumeno skorjico. Jasno, to lahko vse pripravim tudi vnaprej, potem pa za kosilo samo zapečem v pečici. Zraven postrežem ogromno skledo zelene solate.

Tale torta ima še eno prednost – ohlajena polenta se zelo strdi in tako imam drugi dan super sendvič za malico.🙂

 

 

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Abonent

  1. a says:

    Hehe, kako se ti je pa to ratalo spomnit? Ful dobra ideja!!😉

    Sej kot veganka morš še mal poskrbet za živalce pa jih vsake tolk nahranit😉

  2. mojč says:

    Ja, tudi hubby pravi nekaj podobnega😉

    Ideja se je pa porodila iz biskvita – je podobna fora, samo s polento. Me pa veseli, da ti je všeč!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s