Oranžna


30. september 2010, četrtek, dan 146, recept 183:

Moj hladilnik je velikokrat poln zelenjave, ki je na višku zrelosti in jo je dobro porabiti. Kaj čmo, pri nakupovanju imam velike učke, potem pa nakupim vsega preveč. 🙂

JUHA IZ PEČENE ZELENJAVE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Hokaido buča 1. Vso zelenjavo očistiš in narežeš na večje kose. Čebulo narežem na četrtine, česen pustim v stroku, korenje, peteršiljevo korenino in por na 3-4 cm kose, zeleno, bučo in kolerabo na večje kocke. Buče nič ne lupim, le dobro jo operem, saj da lupina lepo oranžno barvo – naj tudi učke uživajo! 🙂
Čebula, por, peteršiljeva korenina 2. na razgretem oljčnem olju zelenjavo počasi pražiš, da dobi lepo rjavo skorjico in se zmehča. Najprej jo dobro premešam, da se enakomerno premaže z oljčnim oljem, potem pa jo mešam le še občasno. Ogenj imam na minimumu, da se res počasi peče. To kar traja, ene 40 – 45 minut, da se vse lepo speče.
Zelena, koleraba, korenje, česen 3. Zaliješ z vodo in dodaš jušno kocko, provansalska zelišča in lovorjeve liste. Poprašiš s kurkumo in dodaš sveže mlet poper. Zavreš in skuhaš do mehkega. Če se mi je prej zelenjava že dobro spražila, tole ne traja prav dolgo, ene 10 – 15 minut. V vsakem primeru preverim, če je zelenjava kuhana, preden nadaljujem.
Provansalska zelišča, lovorjevi listi, zelenjavna kocka, poper, kurkuma 4. Odstraniš lovorjeve liste in s paličnim mešalnikom juho zmiksaš. Če je treba, dodam še malo vode. Juha mora biti gosta, a ne tako kot kakšen pire krompir 😉 Malo manj.
Sojin jogurt, svež peteršilj 5. Sojin jogurt rahlo osoliš in ga zmešaš z veliko svežega peteršilja. S to omako okrasiš juho na krožniku. Obvezno poskusim sojin jogurt, kajti tudi če na njemu piše naraven, navaden, brez okusov in podobno, še ne pomeni, da ni sladkan. Tak je pa seveda povsem neuporaben za tole omako.
Advertisements
This entry was posted in juha and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Oranžna

  1. a pravi:

    mm, tale juhica pa še učke nasiti! 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s