Pozabljivka


recept 179 in 180:

Hmmm, le kako sem uspela tako dobro kosilo pozabit dokumentirat? Nekaj sem brskala po računalniku in našla slikce kosila, ki smo ga imeli enkrat v začetku septembra.

BTW: za francosko čebulno juhico se full splača potrudit s kuhanjem!😉

FRANCOSKA ČEBULNA JUHA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
1 kg čebule 1. Čebulo olupiš in jo narežeš na tanke kolobarje.
Miso pasta 2. Oljčno olje razgreješ in počasi pražiš čebulne obročke, da spremenijo barvo. Rahlo osoliš. To res kar traja, kakšne pol ure vsega skupaj. Na minimalnem ognju počasi (res počasi!) pražim čebulo in jo občasno premešam. Čebula bo spremenila barvo v bakreno rjavo, ne sme pa se zapeči. Hint? Počasi.🙂
Oljčno olje, timijan, poper, peteršilj, vino, sol, lovor 3. Doliješ vodo z raztopljeno miso pasto in zavreš. Začiniš z lovorjevimi listi, vinom, poprom, timijanom in peteršiljem. Po potrebi dodatno soliš. Celotna juha naj še nekaj časa počasi vre, da izhlapi alkohol in da začimbe sprostijo svoje arome.

LEČNA ŠTRUCA Z GOBAMI, SEJTANOM IN OREHI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Zelena leča 1. Zeleno lečo do mehkega skuhaš v miso juhi, ki ji dodaš velik kos zelene in nekaj lovorjevih listov. Kuhano odcediš in odstraniš zeleno in lovorjeve liste. Če se spomnim, lečo prejšnji večer namočim, saj se zelena leča dalj kuha kot na primer rdeča (še vedno pa hitreje kot fižol ;))
Sejtan 2. posebej prepražiš veliko na grobo narezane čebule. Dodaš leči. Prepražiš toliko, da čebula začne spreminjati barvo.
Šampinjoni 3. Dodaš nalistane šampinjone, nasekljan česen in peteršilj. Popražiš, da ves sok, ki ga gobe spustijo, povre. Malce ohladiš in dodaš leči. Šampinjoni so nevtralnega okusa. Seveda lahko dodam tudi druge gobe . šitake, jurčke, lisičke in takrat bo tale štruca bolj gobjega okusa.
Zelena, lovorjevi listi 4. Sejtan nasekljaš, 2-3 korenčke naribaš,orehe grobo nasekljaš in dodaš masi. Začiniš s tamarijem, soljo in poprom. Poprašiš z nekaj žlicami moke in vse dobro premešaš. Masa pride precej mehka, a ni tekoča. Če je preveč mokra, dodam lahko še malo moke ali pa drobtine, a upoštevam, da bo moka vezala sestavine, drobtine pa ne.
Čebula, česen, korenje 5. pekač namažeš z oljem ali kokosovo mastjo in poprašiš z moko ali potreseš z drobtinami. To pomaga, da se pečena štruca lažje zvrne iz pekača, drobtine naredijo tudi lepo skorjico.🙂
Miso pasta, drobtine 6. Pečeš na 180°C približno 45 minut. Če se mi hoče zažigati na površini, ni pa še pečena, jo pokrijem z alu folijo, ki jo kakšnih 10 minut pred koncem pečenja odstranim.
Oljčno olje, timijan, poper, peteršilj, tamari, sol, moka za vezavo 7. Pečeno zvrneš na servirni krožnik in počakaš, da odstopi. Previdno, kajti štruca je zelo vroča.

This entry was posted in jedilnik za vsak dan, juha, slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s