Z luknjo


24. september 2010, petek, dan 140, recept 178:

Danes bi pa nekaj sladkega…😉

ČOKOLADNI ŠARKELJ Z JAGODAMI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
½ kg moke 1. V skledi zmešaš skupaj moko, sladkor, vanilijo, sol, kakav in pecilni prašek, tako da dobiš enakomerno mešanico. Ne pretiravat s kakavom – pecivo ga sicer veliko prenese, tudi ves zavojček (100g) a je potem okus izjemno poln, nasitljiv in tudi pecivo je pregosto. Ene 30 g se je pokazalo za optimum.🙂
225 g trsnega sladkorja 2. Dodaš vodo, kis in olje ter dobro premešaš. Kar z mikserjem.
Jagode (sveže ali zmrznjene) 3. Previdno vmešaš jagode in maso vliješ v pekač za šarkelj. Teflonski pekač pri pecivu, ki vsebuje olje, ne potrebuje dodatnega mazanja.
1,5 dl olja 4. Pečeš na 180°C približno 40 minut. Toliko časa, da pecivo postane prožno in začne malce odstopati od roba.
4 dl hladne vode 5. Vzameš iz pečice, zvrneš na servirni krožnik in malo počakaš, da se spodaj nabere para in pecivo odstopi.
Kakav v prahu, ščepec soli, nekaj kisa, 1 pecilni prašek, burbonska vanilija, rum, jabolčni sok 6. Dobro napojiš z mešanico ruma in jabolčnega soka. Šarkelj lahko seveda tudi premažem z marmelado ali stopljeno čokolado, ampak danes smo jedli kar »nacga«.😉
This entry was posted in sladice and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Z luknjo

  1. katja says:

    kolk je zdej to jagod? Pa kako prepojiš z rumom in jabolčnim sokom? A narahlo preliješ? z mešanico? ali vsakim posebej?
    Oprosti, ampak tile tvoji yammie recepti vsebujejo zame nemalokrat kup misterijev …
    Sploh pri pecivu, ki ga pa res nisem vajena pripravljat. Ampak me zadnje čase tudi to mika. Ee, staramo se, staramo …🙂

  2. a says:

    ne vem, kaj bo Mojč rekla, ampak moj nasvet: kr ulij rum noter🙂 hehe, ruma nikol ni preveč😉

  3. mojč says:

    He, he, ja, a, se strinjam, ruma nikoli ni preveč😉😀

    Katja, vesela sem, da si se spet malo oglasila🙂
    Koliko jagod? Dala sem jih pol vrečke, ta zmrznjenih, od Ete. Malo je odvisno od velikosti tvojega pekača. Pravilo palca tule bi bilo: dovolj, da se jagode lepo okusijo, a ne preveč, da se pecivo še vedno drži skupaj. Če hočeš imeti lepo površino (=če je ne boš dodatno mazala), je bolje, da maso najprej vliješ v pekač in šele nato dodajaš jagode, ki jih narahlo potisneš v tekočo maso (ne do dna).
    Odpravljanje rumovega misterija😉 : Najprej malce odškrneš pecivo in ga poskusiš, da vidiš ali je dovolj sladko. Rum in jabolčni sok zmešaš skupaj, razmerje je prepuščeno tvojemu okusu, kakšen deci in pol naj bo vsega skupaj. Če je bilo pecivo premalo sladko, dodaš tej mešanici še malo agavinega sirupa ali pa trsnega sladkorja. Z žlico tekočino nanašaš na površino peciva, tako da se sproti vpija. S tem postane pecivo zelo sočno.
    Ja, kar veliko tekočine je. Vedno, ko začnem, si rečem “ma, ni šans, da bom vse tole porabila!”, potem pa pecivo pije in pije in ja – tekočine kar zmanjka.🙂

    • katja says:

      hvala za odgovore, si bom izrisala celo študijo zdaj iz tega recepta haha🙂
      S kolegom bova tole spekla naslednji vikend, za tem pa bova izdelala še serijo novoletnih voščilnic😀
      Resno. Da me čas ne prehiti, tako kot leta 2009. Pa 2008, 2007, 2006 … You get the picture😉
      Dragi sogovorniki s foruma, želim vam čudovit dan!

  4. mojč says:

    A misliš, da bo šarkelj zdržal do novega leta?😀😀
    Za serijo novoletnih voščilnic je verjetno res kar zdaj najbolj pravi čas (eh, zelo dobro vem, o čem govoriš ;)) za kaj sladkega pa itak nepravi čas sploh ne obstoja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s