Burger


22. september 2010, sreda, dan 138, recept 176:

Osnovno idejo za tele polpete sem preplonkala iz specifikacije sestavin pripravljene mešanice za »Bio burger«. Jah, kaj čem, nisem je pravočasno porabila, tako da ji je rok pretekel, jaz pa sem se kljub temu namenila naredit polpete. Torej, en korak nazaj, pa od začetka, ne?

POLPETI IZ BULGURJA, KOSMIČEV, POLENTE IN JUŠNE ZELENJAVE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Bulgur 1. Približno enake količine bulgurja, ovsenih kosmičev in polente v skledi zmešaš skupaj.
Ovseni kosmiči 2. Dodaš suho jušno zelenjavo, premešaš in mešanico spraviš v steklenko. Za eno kosilo se porabi malo te mešanice, tako da jo imam za »večkratno uporabo«.😉
Polenta (koruzni zdrob) 3. Na vročem oljčnem olju prepražiš nasekljano čebulo in česen. Na čisto malo olja, saj bom polpete še ocvrla v olju, pa nočem, da je premastno.
Suha jušna zelenjava 4. Dodaš mešanico, jo zaliješ z malo manj kot 2x toliko vrele vode in jo začiniš s poprom, kurkumo in tamarijem. Ob stalnem mešanju kakšnih 10 minut kuhaš, da se zgosti. Odstaviš in pustiš, da se napne. 100 do 150 g na osebo zadostuje, posebej če imam zraven še priloge. Res pa je, da so polpeti odlični tudi hladni in ni prav nič hudega, če kakšen ostane.
Oljčno olje, tamari, kurkuma, poper, čebula, česen Z mokrimi rokami oblikuješ polpete in jih na malo vročega olja spečeš. Če sem dodala preveč vode in je maso težko oblikovati, z mokrimi rokami naredim kupčke na vročem olju, jih malo popečem, potem pa z mokro spatulo pritisnem ob dno, da se oblikujejo polpeti.
This entry was posted in hitri jedilnik, jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Burger

  1. a says:

    mal čudno vprašanje, ampak koliko časa bi taki burgerji zdržal, če jih nimaš v hladilniku?

    • mojč says:

      Ker so dobri, zelo malo časa.😉

      Okej, okej, saj razumem vprašanje.🙂 Če jih daš na hladno (pozimi na primer) kakšna dva ali tri dni, če pa tega ne moreš, pa kakšen dan.
      Pa saj ni problema, pripraviš si mešanico vnaprej in jo potem samo malo pokuhaš in že lahko pečeš burgerje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s