Isto in drugače


20. september 2010, ponedeljek, dan 136, recept 173, 174 in 175:

Pred kakšnim letom sem govorila s »sister in arms«, gospo, ki zelo dobro kuha in ima do kuhanja podoben pristop kot jaz – recepte bere, seveda, a le kot vir navdiha, potem pa se kuhanja in pečenja loti po svoje. Njena družina jo baje pohvali takole: »Mmmmm, kako je to dobro! Odlično! Škoda, da tega nikoli več ne bomo jedli…« 🙂 😀

Ja, vsaka jed je vsakič malce drugačna – enkrat dodaš več te začimbe, drugič one, pozimi dobiš drugačno svežo zelenjavo kot poleti, tista, ki se prodaja čez vse leto pa ima spremenljiv okus (okus paradižnika sredi zime in tistega sredi poletja – ni primerjave!). Ekola, jaz izkoriščam še zadnjo poletno zelenjavo s polnim okusom. 🙂

BROKOLI S ČEBULO IN PAPRIKO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Brokoli 1. V ponvi za žar na malo olja pražiš na večje kose narezano papriko in na šestine narezano čebulo. Rahlo posoliš. Manjše čebule narežem na četrtine, večje pa na ustrezno več krhljev. Ponev za žar je tu ključna, saj se morajo čebule in paprike speči (na vikendu, kjer take ponve nimam, bi pekla na plošči ali pa kar v pečici).
Paprika 2. Brokoli v slani vodi skuhaš do »al dente« in ga odcediš.
Čebula 3. posebej segreješ olupljene in narezane paradižnike. Začiniš ji s tamarijem, vinom, česnom, peteršiljem in poprom. Pokuhaš toliko, da vino povre in nastane gosta omaka. Ja, kar brez olja tukaj.
Paradižnik 4. Paprike in čebulo primešaš omaki.
Vino, tamari, sol, poper, česen, peteršilj, oljčno olje, domače drobtine Na keramični pekač razporediš brokoli in okoli njega omako. Zabeliš z domačimi drobtinami in v predgreti pečici na 170°C na kratko zapečeš.
KUSKUS Z LANOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kuskus 1. Kuskus zmešaš z lanenimi semeni. Že suho zmešam skupaj, da se lan enakomerno porazdeli.
Lanena semena, sol 2. Mešanico na kratko pokuhaš v vroči osoljeni vodi in pokrito pustiš, da se napne. Tik preden postrežem, še enkrat premešam, da se morebitni skupki razpustijo.
ZABELA IZ DOMAČIH DROBTIN
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Posušene kruhove kocke 1. Svež kruh narežeš na kocke in ga bodisi na zraku bodisi v pečici posušiš. Posušene kocke zmelješ ali zmiksaš. Vzamem kar najboljši kruh za tole. Dobro se je pokazal polnozrnat kruh in pa kruh s semeni. Oba dasta jedem dodaten okus, posebej kadar ju uporabim za zabelo.
Oljčno olje, sol 2. nekaj žlic oljčnega olja segreješ, rahlo posoliš in na njem prepražiš drobtine. Kadar bom jed, kot tule, še pekla v pečici, drobtine popražim zelo na hitro. Kadar bom zabeljeno jed takoj postregla, pa malo dalj, tako da drobtine postanejo zlatorjave barve.

V neki knjigi, ne vem več kateri, sem prebrala tale zanimiv dvogovor:

“Oh, potem pa to ne bo več isto…”

“Ne, ampak bo pa drugače!”

🙂

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Isto in drugače

  1. a pravi:

    O, kakšne lepe rdeče barve je ta paprika. Resno, kr za pojest je! Oh, wait…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s