Ratata


4. avgust 2010, sreda, dan 89, jedilnik 53, recept 145:

Na srečo sem se v gimnaziji učila francoščino, zato se zdaj lahko važim z avtentičnim zapisom imena tegale recepta – ratatouille. Ko sem ratatuj pred leti enkrat na morju prvič naredila, je moj oče po kosilu rekel: »Tale ratata zadeva je bila pa res dobra!«🙂😀

RATATOUILLE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Paprika 1. Papriko opereš, odstraniš pecelj in semenca ter jo narežeš na precej velike kose. Lepo pride, kadar imam dve papriki različnih barv, na primer zeleno in oranžno.
Jajčevci, bučke 2. Jajčevce in bučke opereš in kar z lupino vred narežeš na večje kose. Kosi naj bodo velikosti grižljaja. Če so premajhni, to ni ratatuj😉
Paradižnik, svež in v mezgi 3. Paradižnike olupiš in jih narežeš na večje kose. Paradižnike namočim za nekaj minut v vrelo vodo, da se »slečejo«🙂
Čebula, česen, oljčno olje, sol, poper 4. Čebulo narežeš na večje kose in jo z nasekljanim česnom prepražiš na vročem oljčnem olju Vzamem ponev z visokim robom, da bom kasneje lahko dodajala zelenjavo.
Bazilika, timijan, majaron, peteršilj 5. Dodaš zelenjavo in nekaj vode ter pokrito dušiš do mehkega. Začiniš s soljo, poprom, majaronom, baziliko in timijanom, na koncu pa dodaš še kakšno žlico paradižnikove mezge in nasekljan peteršilj. Če želim bolj tekočo enolončnico, ob koncu kuhanja zalijem s še malo vode in še enkrat previdno premešam.

Eh, kako tale Murphy deluje, grrrr!😦 V zadnjih 10-ih letih nisem naletela še na niti en grenak malancan, zdaj pa je bil tako izrazito grenkega okusa, da je šel cel ratatuj v maloro!😦 Jok, jok in smrk, smrk!😦 Pa tako lep ratatuj je bil!

Če je le rahlo grenkega okusa, pomaga, če sveže narezane koščke posoliš in počakaš, da spustijo sok, kadar pa je tako izrazito grenek kot tale moj, pomaga samo – kompost!🙂

Veganske polpete, veganske čevapčiče in veganske hrenovke, ki so na zgornji sliki, smo kupili v Mercatorju – znamka GranoVita. Odlične zadevice!

(BTW: vem, da je slika slabe kakovosti, a sem jo kljub temu dodala, da pokažem, kako čisto običajno je videti vegansko kosilo za več sicer mesojedih oseb)

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s