Gor ali dol


9. in 10. avgust 2010, ponedeljek in torek, dan 94 in 95, recept 145 in 146:

Hubby se mi vedno smeji kadar za na vikend rečem, da gremo “gor”, saj se po zemljevidu vendar peljemo “dol”! To je sicer res, a vikend stoji na majčkeni vzpetini in ko parkiraš, greš malce navzgor. Hubby tako vedno pravi da gremo “dol na vikend” jaz pa da gremo “gor na vikend”, he, he.😀

Gorska mineštra je mešanica stročnic, ki jo prodajajo v skoraj vsaki trgovini. Obstoja tudi Dolska mineštra (okej, no, Dolenjska ;)), ki se razlikuje po tem, da ima zraven še ješprenj. Vrečka je pri obeh majhna, a me vedno znova preseneti, kako se jed nakuha. Takrat pride v poštev »plan B«😉

GORSKA MINEŠTRA Z ZAČIMBAMI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Mešanica stročnic za gorsko mineštro 1. Čez noč namočeno mešanico stročnič odcediš, ji priliješ novo vodo in daš kuhat. Dodaš 5 – 6 lovorjevih listov in vejico majarona. Vodo odcedim, da gredo »patrončki ven«😉
Stoletna čebula 2. skuhaš do mehkega Poskusim prav vsako stročnico, tako da sem 100%-na, da so vse kuhane (ja, izkušnje :)). Nekatere, ki bodo bolj razkuhane, kot npr. leča, bodo mineštro lepo zgostile.
Timijan, bazilika, majaron 3. Proti koncu kuhanja osoliš in dodaš na oljčnem olju prepražen nasekljan česen in na koščke narezano stoletno čebulo. Samo toliko, da česen zadiši in stoletna čebula malce uvene.
Česen, oljčno olje, sol 4. Dobro premešaš in dodaš nasekljan timijan in baziliko. Sveža zelišča vedno dodajam na koncu, suha pa malo prej, da oddajo svojo aromo.

Ekola, pa še plan B, kadar jo skuham preveč:

PAŠTA FIŽOL
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kuhan fižol v zrnju 1. Nasekljano čebulo in česen prepražiš na vročem oljčnem olju. Dodaš olupljene in na manjše kose narezane paradižnike. Soliš, pokriješ in malo podušiš. Če je potrebno dodaš malo vode. Namesto fižola bom porabila presežke gorske mineštre.😉
Paradižnik 2. Dodaš 2/3 fižola, segreješ in s paličnim mešalnikom ali s tlačilko pretlačiš. Palični mešalnik naredi jed sicer bolj gladko in s tem lepšo (otroci jo veeeliko raje jedo), a to pomeni tudi, da razdrobi vlaknine. Če se le da, raje tlačim s tlačilko.
Testenine – polžki, svedrci 3. Dodaš nekaj lovorjevih listov in preostali fižol ter na šibkem ognju počasi kuhaš. Zdaj imam fižolovo juho v kateri plavajo tudi cela fižolova zrna. Če je pregosta, počakam, da se skuhajo testenine, potem pa dodam malo vode, v kateri so se testenine kuhale.
Čebula, česen, peteršilj, majaron, sol, poper 4. V vročem osoljenem kropu do »al dente« skuhaš testenine. Kuhane testenine dodaš fižolu in vse skupaj še malo pokuhaš. Malo pred koncem kuhanja vmešaš sesekljan majaron. Ni se mi ljubilo po majaron, ki je na najbolj oddaljenem koncu vrta, pa sem vzela kar divji majaron – origano.😉
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Gor ali dol

  1. katja says:

    pasulj je odličen! jaz sem ga do sedaj delala v rahlo drugačni različici, tudi fajni, a kvalitetna sprememba pride prav.

    me pa nekaj zanima – kaj pomeni pariško paniranje za vegane, če pa ne moreš uporabljat jajc? Tole sicer leti na tvoj recept za krompirjevo solato in pariško panirane koščke sejtana, a ne vem, če se tako daleč nazaj sploh sprehajaš in preverjaš …

    hvala in lep dan.

    • mojč says:

      Hej, Katja!🙂
      Omenjeno pariško paniranje je bila kupljena varianta. Sama, kot že rečeno (saj si videla moj odgovor na tvoj komentar “Pogruntavščine”, kajne?) zelo malo cvrem, kadar pa se tega lotim, naredim takole:
      DUNAJSKA PANADA:
      1. pripravim si 2 posodi, eno z drobtinami in drugo z mešanico moke, vode, malo soli in malo pecilnega praška (gosto testo, približno tako kot za šmorn)
      2. v ponvi segrejem olje
      3. zelenjavo, ki jo nameravam panirati do suhega zbrišem, pomočim v testo in takoj zatem v drobtine (če imaš rada panado, lahko vse skupaj še enkrat ponoviš) in takoj v vroče olje.
      PARIŠKA PANADA:
      Isto, samo brez drobtin.
      Poskusi, pa povej, kako ti je uspelo, ok?

      Aja, pa še to: nič ti ni treba skrbet, da ne bi videla kakšnega komentarja, tudi če je na kakšen starejši post, ker jih itak dobivam na mail. Tudi ti si lahko urediš tako, da te po mailu obvesti, kadar pride odgovor na komentar.

  2. katja says:

    pasulj🙂 No ja, pašta fižol …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s