Mojster za joto


3. avgust 2010, torek, dan 88, jedilnik 52, recept 144:

He, he, kako lepo se stvari poklopijo – moja mačeha ima sredi vročega poletja v hladilniku kislo zelje, ki ga je treba porabiti, moj hubby pa je mojster za joto.

JOTA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kislo zelje 1. Čez noč namočen fižol v osoljeni vodi z dodatkom lovorjevih listov skuhaš do mehkega. Hubby doda kakšnih 10 »lorberjevih« listov. Če je prejšnji dan skuhal jušno osnovo (=čista juha), pa skuha fižol kar v njej. Malce se da pogoljufati tudi s kupljeno juho v prahu (npr. Alnatura).
Fižol v zrnju 2. Kislo zelje razdeliš na dva dela. En del v vodi skuhaš do mehkega, drug del pa narežeš na krajše kose. Kislega zelja ne splahuje, celo obratno, zeljnico shrani in z njo na koncu zalije joto.
Krompir 3. Posebej v malo osoljene vode skuhaš olupljen in na kose narezan krompir. Ja, to je pa v tretjem loncu. Toliko o tem, da je jota enolončnica 🙂 😀
Zeljnica 4. Nekaj fižola s tlačilko pretlačiš. To daje jedi primerno gostoto.
Sol, poper, lovorjevi listi, oljčno olje 5. Krompir, fižol (pretlačen in v zrnju), kuhano in surovo zelje zmešaš skupaj. Na malo olja prepražiš nasekljan česen, da zadiši in s tem zabeliš joto. Po okusu potreseš še s sveže mletim poprom. Jota je najboljša, če je primerno kiselkasta, zato jo na koncu zalije še z zeljnico in pusti vse skupaj še malce brbotati, da se okusi prepojijo.

Joti pozimi dodajamo paradižnikovo mezgo, v bolj toplih mesecih pa raje ne, da se ne skisa (ja, žal, tudi itak kisla jota se lahko skisa). Smo pa dodali malce na kolobarčke narezanih rdečih feferonov.

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, juha and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s