Mehiška pojedina


25. julij 2010, nedelja, dan 79, jedilnik 47, recept 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135:

He, he, naše nedeljsko kosilo ne bo prav nič klasično slovensko🙂

GUACAMOLE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Avokado (2 kosa) 1. Vse sestavine zmiksaš v gladko pasto. Najprej česen in čebulo, ko sta dovolj zmiksana pa še mehkejše stvari. Peteršilj dodam povsem na koncu, da so koščki še vidni.
Čebula (ena srednja), česen (2-3 stroki) 2. Če je pregosta, dodaš malo vode. Avokado mora biti zrel – raje malce preveč kot premalo.
Sol, limonin sok, peteršilj, oljčno olje (1 žlica), sveže mlet poper, kajenski poper

3. Pustiš na hladnem, da se okusi prepojijo.
BELA SMETANASTA SALSA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Tofu 1. Na koščke narezan tofu namočiš v osoljen, močan vinski kis za vsaj 6 ur. Salsa bo lepše barve, če bo vinski kis svetlejši.
Česen (3 stroki) 2. Česen in odcejen tofu zmiksaš skupaj z nekaj limoninega soka. Česen mora biti zmiksan povsem na drobno.
Vrečka krompirjevega pireja 3. Kosmiče krompirjevega pireja zaliješ s hladno vodo in gosto pasto dodaš tofuju. Dodaš žlico oljčnega olja in mešanico začimb. Krompirjev pire daje volumen in omili okus kisa.
Mešanica začimb, sol, kis (vinski), limonin sok, oljčno olje 3. Ponovno zmiksaš, po potrebi dodaš še malo vode. Poskusiš in če ni dovolj kislo, dodaš še limonin sok ali kis. Okus te salse je podoben smetani s česnom.
ZELENJAVA ZA V TORTILJE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Koruza 1. Bučke prepoloviš, odstraniš peške in jih grobo naribaš. Majhne bučke lahko tudi narežeš na tanke kolobarje. Ja, bučke so surove. Lepo pride, da niso olupljene in imajo palčke zelen rob.
Bučke 2. Kuhano koruzo v zrnju in cele majhne koruzice odcediš in jih dodaš na servirni krožnik. Oboje sem vzela kar iz konzerve.
Paradižnik, paprika 3. Paradižnike narežeš na krhlje ali kolobarje. Papriko narežeš na ozke trakove.
Čebula 4. Mlado čebulo narežeš na tanke kolobarje in jo posoliš. Ko se začne solziti, s prsi malce pomaneš, da se plasti ločijo in dobiš krogce. Osoljena čebula tudi izgubi nekaj svoje siceršnje ostrine.
GOBICE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Šampinjoni 1. Šampinjone očistiš in jih nalistaš. Bete močno skrajšam in jih zavržem. Klobučke in zgornji, čvrst del beta narežem na tanke ploščice.
Oljčno olje, sol, timijan, origano 2. Na vročem oljčnem olju jih prepražiš. Začiniš s soljo, nasekljanim timijanom in origanom ter pražiš toliko časa, da povre ves sok. Zvrnem v posodico in do postrežbe hranim v pečici, segreti na 50°C.
PARADIŽNIKOVA SALSA – NEŽNA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Paradižnik 1. Na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo.
Čebula, javorjev sirup 2. Nekaj kapljic javorjevega sirupa popražiš, nato dodaš na koščke narezan in olupljen paradižnik. Po potrebi dodam malo vode.
Sol, sveže mlet poper, bazilika 3. Začiniš s soljo, poprom in baziliko. Vse skupaj zmiksaš.
Oljčno olje 4. Omako počasi dušiš, da se vse sestavine skuhajo in se omaka zgosti. Zvrnem v posodico in do postrežbe hranim v pečici, segreti na 50°C.
PARADIŽNIKOVA SALSA – OSTRA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Paradižnik 1. Na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo in česen. Ti dve salsi delam vzporedno, saj se le malo razlikujeta – prva je samo paradižnikova, druga pa ima zraven še ostro papriko (jalapenjo in kajenski poper, ki je v resnici tudi paprika) in česen.
Česen, čebula, oster feferon ali jalapenjo paprika 2. Dodaš na koščke narezan svež feferon ali jalapenjo papriko. Popražiš.
Sol, sveže mlet poper, kajenski poper 3. Dodaš na koščke narezan olupljen paradižnik. Če je paradižnik bolj mesnat, dodaš malce vode
Oljčno olje 4. Začiniš s soljo, poprom in kajenskim poprom. Ob stalnem mešanju počasi dušiš. Zvrnem v posodico in do postrežbe hranim v pečici, segreti na 50°C.
FIŽOLOVA SALSA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kuhan fižol – rdeč in rjav 1. Na razgretem oljčnem olju prepražiš nasekljano čebulo.
Čebula in stoletna čebula ali zelen del mlade čebule 2. Dodaš fižol skupaj s fižolovko in pokuhaš. Začiniš s tamarijem. Fižolovke (=gosta voda, v kateri se je fižol kuhal) ne sme biti preveč.
Tamari (temen), oljčno olje 3. Ko se je omaka zgostila, dodaš stoletno čebulo ali zelene dele mlade čebule in zmiksaš. Zmiksam tako, da so zeleni delčki še vidni.

Tudi to omako do postrežbe hranim v pečici.

TORTILJE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Tortilje 1. Ponev razgreješ in jo čisto narahlo namastiš z oljem. Tokrat sva imela kar kupljene tortilje, sicer jih pa hubby velikokrat naredi tudi »z nule«.  Recept za to pa ob naslednji priliki.🙂
Oljčno olje 2. Vsako tortiljo z obeh strani na hitro pogreješ. Tortilje postrežem v posodi pod katero prižgem dve čajni svečki, da ostanejo lepo tople.

This entry was posted in slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s