Čing-čong


26. julij 2010, ponedeljek, dan 80, jedilnik 48, recept 136, 137, 138 in 139:

Pa še pojedina v vzhodnjaškem slogu…

Zraven treh kitajskih omak smo postregli mešanico različnih rižev – basmati, naravni rjavi riž in dolgozrnati riž.

ČRNA GOBOVA JUHA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Gobe (bukov ostrigar in Mu-Err) 1. Bele dele čebule narežeš na tanke kolobarčke, zelene dele pa na debelejše, cca 1 cm široke kolobarje. V vodo vliješ tamari in čebulo kuhaš pol ure. Tamari vodo obarva temno rjavo. Ker je slan, nič dodatno ne solim.
Mlada čebula in stoletna čebula 2. Mu-Err gobe namočiš v vodo, tako da jih popolnoma prekriva. Ko nabreknejo, jih ožameš in vodo odliješ. Narežeš jih na trakove. Tudi ostrigarja narežeš na manjše koščke. To juho sem naredila tudi že s šitakami in je bila odlična.
Tamari – temen, sveže mlet poper 3. Gobe in narezano stoletno čebulo dodaš vreli juhi ter kuhaš še kakšnih 15 – 20 minut. Na koncu dodaš sveže mlet poper. Juho vedno poskusim, preden jo postrežem. Če je preslana, dodam malo vrele vode in še pokuham, če pa je premalo slana, dodam še malo tamarija.
OMAKA IZ ČRNIH GOB IN TOFUJA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Tofu 1. Pripraviš omako iz temnega tamarija, temnega balzamičnega kisa in naribanega ingverja.Na koščke narezan tofu namočiš v omako za vsaj 6 ur. Omake naj bo toliko, da tofu popolnoma prekrije.
Mu-Err gobe 2. Gobe Mu-Err namočiš v hladni vodi vsaj za eno uro, nakar jih dobro ožameš in narežeš. Gobe se zelo napihnejo, zato pazim pri doziranju. Tokrat smo za 7 ljudi vzeli celo vrečko, pol jo je šlo v juho, pol pa v to omako.
Tamari – temen 3. Tofujeve koščke odcediš, jih paniraš v moki ter ocvreš v razgretem olju. Odcediš jih na papirnatih brisačah. Zadnjič sem kupila mešanico moke za paniranje Yolanda. Super se obnese! 🙂
Balzamični kis – temen 4. V razgretem voku na sojini omaki med nenehnim mešanjem popražiš gobe. Omaka je kar tista, v kateri se je namakal tofu.
Ingver, olje, moka za paniranje, mešanica kitajskih začimb 5. Dodaš zelenjavo in začiniš z mešanico kitajskih začimb. Mešanico kitajskih začimb Kotanyi smo kupili v Šparu 🙂
Mešanica kitajske zelenjave – bambusovi vršički, sojini kalčki, korenje, paprika različnih barv, por, itd 6. Na zelenjavo položiš koščke paniranega tofuja in postrežeš.
SLADKO KISLA OMAKA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Tofu 1. Pripraviš omako iz javorjevega sirupa in balzamičnega kisa ter vanjo namočiš koščke tofuja. Javorjev sirup je sladek in okusen, a tudi kar precej drag. Tu je le kot začimba 😉
Javorjev sirup 2. Tofujeve koščke odcediš, jih paniraš v moki ter ocvreš v razgretem olju. Odcediš jih na papirnatih brisačah. Ti koščki pridejo zelo svetli.
Bel balzamični kis, moka za paniranje 3. V voku razgreješ olje in prepražiš zelenjavo. Če bi ga imeli, bi tole naredili na arašidovem olju.
Sladko-kisla omaka Uncle Ben’s 4. Dodaš sladko-kislo omako in pregreješ. S hubbyjem sva že delala tudi domačo sladko-kislo omako s koščki ananasa, a je kar težko ujeti pravilno razmerje med sladkim in kislim okusom, zato zdaj kar goljufava in uporabiva kupljeno (blush)
Mešanica kitajske zelenjave 5. Dodaš koščke tofuja in postrežeš.
PEKOČA OMAKA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Tofu 1. Na koščke narezan tofu namočiš v osoljen jabolčni kis za vsaj 6 ur.
Jabolčni kis 2. Tofujeve koščke odcediš, jih paniraš v moki ter ocvreš v razgretem olju. Odcediš jih na papirnatih brisačah. Tudi tu so ocvrti koščki svetli.
Sol, mlet čili, jalapenjo feferon, mešanica kitajskih začimb, olje 3. V voku na razgretem olju prepražiš zelenjavo, začiniš s čilijem in mešanico kitajskih začimb ter dodaš na drobne koščke narezan jalapenjo. Jalapenjo paprika je, kadar je zrela, zelo pekoča, zato je dodam le malo. Zeleni jalapenjoti pa so bolj milega okusa.
Mešanica kitajske zelenjave – bambusovi vršički, sojini kalčki, korenje, paprika različnih barv, por, itd 4. Dodaš ocvrt tofu in postrežeš.

Advertisements
This entry was posted in juha, slavnostni jedilnik and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s