Prekmurje & Primorje


23. julij 2010, petek, dan 77, jedilnik 45, recept 125 in 126:

Moja družina po ženski strani izhaja iz Prekmurja in od tam je tudi tale recept. Mi smo jim vedno rekli lancoši, sem pa slišala ljudi, da isto jed imenujejo tudi langoši. Kakor je komu pač drago.🙂

LANCOŠI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka 1. Kvas in žličko rjavega sladkorja raztopiš z nekaj tople vode in pustiš vzhajati.
Kvas 2. Moko zvrneš v skledo, narediš na sredini jamico in vanjo zliješ vzhajan kvas. Malo posoliš in zamesiš testo. Pustiš vzhajati. Poleti ni nobene nevarnosti, da testu ne bi bilo dovolj toplo, pozimi pa testo pokrijem s svežo kuhinjsko krpo, da je varno pred prepihom.
Česen, peteršilj, 3. Vzhajano testo še enkrat premesiš in iz njega oblikuješ hlebčke, ki jih razjaljaš ali razvlečeš v kroge velikosti svoje ponve. Čimlepše to naredim, tem lepši bodo lancoši. Ko sva s hubbyjem (takrat še hubby to be ;)) hodila po Dunaju, sva videla otroke, ki so jedli povsem tanke lancoše v velikosti manjšega kolesa. Meni jih ni nikoli uspelo narediti takšnih.😦
Olje, sol, malo rjavega sladkorja za kvas 4. v ponev naliješ kakšen centimeter olja in ga razgreješ. Lancoše na hitro ocvreš z obeh strani. Dobro jih odcediš in še vroče potreseš s sesekljanim česnom, peteršiljem in soljo. Pripravim si skladovnico papirnatih brisač, s katerimi lancoše potapkam, da odstranim višek olja. Kljub temu pa to ostaja ena izmed precej mastnih in s tem manj zdravih jedi. Kosilo zato vedno dopolnim z ogromno skledo solate.

POGAČA S KALAMATA OLIVAMI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka 1. Kvas in žličko rjavega sladkorja raztopiš z nekaj tople vode in pustiš vzhajati.
Kvas 2. Moko zvrneš v skledo, narediš na sredini jamico in vanjo zliješ vzhajan kvas. Malo posoliš in zamesiš testo. Pustiš vzhajati.
Kalamata olive v oljčnem olju 3. V vzhajano testo dodaš izkoščičene kalamata olive, vse skupaj dobro premesiš in ga razporediš na pooljenem pekaču. Z nožem zarežeš, da dobiš kvadrate. Za bolj intenziven okus sem uporabila kar olje, ki sem ga bila odcedila od oliv.
Sol, malo rjavega sladkorja za kvas 4. Na vrh vsakega kvadrata položiš eno celo olivo za okras. Pustiš se malo vzhajati, nato pa v pečici na 200°C zlato zapečeš. Pogače so tanjše in so pečene hitreje kot kruh. Kadar hočem višjo in rahlejšo pogačo, začnem peko v predhodno nesegreti pečici.
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Prekmurje & Primorje

  1. katja says:

    Kruha in iger, ampak igre niso nujne🙂
    Oba izgledata čudovito, super namig za obisk prekmurja.

    Sicer pa – moji kraji so značilni po težkih kruhojedcih –
    naša lokalna jed je kruhov sendvič – to je žemlja, v žemljo pa dodaš kruh🙂
    To pove vse, ane?

    • mojč says:

      He, he, od kod pa si?
      Sicer pa – v enem delu Friendsov je en tak kruhov sendvič celo “glavni akter”, gre pa za to, da je tisti kruh v sredi žemlje “moisturizer” – namočen v omako. Nisem nikoli probala, a je mogoče kar dobra ideja.

  2. jure says:

    tile lancoši so super, ne maram krofov, samo lacoši so bilo pa super sploh česen in peteršilj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s