Lekcija


19. julij 2010, ponedeljek, dan 73, jedilnik 41, recept 120:

Ajooooj! Ni nevarno neznanje, ampak znanje, ki to preprosto ni. Ja, in pa aroganca – ko sem tako zelo prepričana v lastno poznavanje zadeve, da ne grem več preverit. Hmmmmm, dobra osnova za lekcijo, ne?

In sem jo dobila, lekcijo. Hubby me je enkrat dopoldne vprašal, takole mimogrede, ali je smetana, ki sem jo kupila, sladka ali ne.

»Ne, ni sladka, ta je tista, ki se jo lahko stepa ali pa uporabi za kuhanje.« Popolnoma suvereno. Poznavalsko. Popolnoma napačno.

GIBANICA Z BUČKAMI IN TOFUJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Polnozrnato vlečeno testo 1. Bučke olupiš, jim odstraniš peške in jih grobo naribaš. Posoliš, premešaš in pustiš, da spusti vodo.
Tofu 2. Tofu, kis, mešanico začimb, žličko moke, pecilni prašek in nekaj vode s paličnim mešalnikom gladko razmešaš. Mešanico poskusim. Lahko je malce neslana, saj bodo soljene še bučke, mora pa biti dovolj kisla, da bo gibanica sočna.
Bučke 3. Bučke ožameš in jih dodaš tofuju. Z žlico dobro premešaš. Ožamem z rokami, kot bi delala kepe iz snega. Voda se pocedi med prsti.
Smetana, nesladkana 4. V namaščeno ponev položiš dve zmečkani plasti testa, eno za drugo. Nanju v nizkih kupčkih razporediš maso. Dodaš novo plast (eno) testa in znova maso. Zaključiš s testom. Testo zmečkam kot za burek in tako nagubanega položim v pekač. Maso sicer razporedim, a nič ne pritiskam, da ne zgladim gub.
Oljčno olje, kis, mešanica začimb, sveže mlet poper, malo moke, pecilni prašek 5. Površino rahlo namažeš z oljčnim oljem in eno uro pečeš na 180°C. Kakših 5 minut pred koncem površino premažeš s smetano in še malce zapečeš. S sladkano smetano je zadeva prav bljakasta. Niti dodatno soljenje nič ne pomaga.😦😦

Nesladkana smetana pa zgornjo plast testa prijetno zmehča in naredi še svojo skorjico.

Zgornji sloj gibanice smo na krožnikih odstranjevali. No, vsaj kužki so bili veseli posladka😉

This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Lekcija

  1. misslilly says:

    Zanimivo,takšne gibanice še nisem poskusila,samo navadno.Takšna pride verjetno bolj slana.
    Zanimiva kombinacija bučke in tofu,fajn je da je iz polnozrnatega testa. Verjetno je tudi manj nasitna kot navadna.

  2. misslilly says:

    In to si uporabila navaden tofu? A moraš prej bučke skuhati?

    • mojč says:

      Ja, povsem navaden tofu, kar oni iz Spara ali pa iz Mercatorja. Bučk tudi nič ne kuham, le dobro jih odcedim, da spustijo vodo že pred pečenjem.

  3. Pingback: Miss.Sarcasm,..;) Sarcasm is like chocolate for me,..;)

  4. misslilly says:

    A to po plasteh delaš podobno kot pri lazanji? Najprej testo nato plast bučk in tofuja?

    • mojč says:

      Ne po plasteh, prej iz vsega skupaj naredim maso (tofu, razmešan s paličnjakom + naribane in ožete bučke). Kljub temu, da bučke ožamem, je masa precej mazljiva, tako da kar z žlico razporedim po plasteh.
      Držim pesti, da ti bo ratala okusna jedka!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s