Dobrodošle spremembe


25. junij 2010, petek, dan 49, jedilnik 22, recept 85, 86 in 87:

Juhu, spremembe se dogajajo!🙂 Ne vem, kaj mi je bilo, da sem šla po kakšnem letu spet brat specifikacije sestavin pri vlečenem testu v trgovini in – voila! – ugotovila, da so nekateri v tem času le spremenili svoje recepture. Hokus in pa Sparovo vlečeno testo za zavitke je zdaj brez dodanih jajc v prahu. Full pohvaljeni!🙂

To improve is to change. To be perfect is to change often. (Winston Churchill)

JUHA IZ BUČK, PORA IN MLEKA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Bučke 1. Na oljčnem olju prepražiš nasekljano čebulo in česen. Dodaš narezane bučke, manjši kos nasekljane zelene in na kolobarje narezan por. Kadar se mi mudi, vse skupaj zmeljem v multipraktiku. Kadar se mi ne, pa narežem na kolobarje oziroma zeleno na manjše koščke. Pol manjše bučke prihranim za dekoracijo.
Por 2. Zaliješ z vodo, toliko, da je zelenjava pokrita. Dodaš sol, poper in suho jušno zelenjavo. Skuhaš do mehkega. Vode naj ne bo preveč, saj bom kasneje juho še zalila z mlekom.
Zelena 3. Dodaš sojino mleko in vse skupaj gladko zmiksaš s paličnim mešalnikom. Mleka dodam toliko, da se tekočina podvoji. Mleko naj ne bo sladkano, saj bo sicer juha imela presladkast okus.
Sojino mleko 4. Še enkrat zavreš.
Čebula, česen, sol, poper, suha jušna zelenjava ali zelenjavna kocka, oljčno olje 5. Po okusu dosoliš in potreseš s sveže mletim poprom Ko juho postrežem, na vsak krožnik nastrgam še nekaj sveže bučke.
SIROV ZAVITEK
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Vlečeno testo 1. tofu, limonin sok, jogurt, vanilijev sladkor in trsni sladkor gladko razmešaš. Najraje razmešam s paličnim mešalnikom ali z multipraktikom. Kadar nimam limon, dodam nekaj kapljic jabolčnega kisa.
Margarina 2. Breskve narežeš na koščke in jih vmešaš v maso. Breskve narežem na precej majhne koščke, približno 1x1x1 cm, saj želim, da dodajo sočnost, ne pa da se čuti čvrste koščke.
Sveže ali konzervirane breskve 3. Vmešaš  pecilni prašek. Kadar ni sezona breskev, so dobre tudi breskve v manj sladkem kompotu.
Veganski jogurt 4. V pekač si pripraviš peki papir.
Limonin sok 5. Na krpi razviješ vlečeno testo in ga po sredini na široko namažeš z nadevom. Nič dodatno ne mastim ali močim z vodo.
Vanilijev sladkor 6. levi in desni rob zavihaš, nato pa dvigneš sprednji rob krpe, da se začne testo zavijati. Zavito štruco s pomočjo krpe zvrneš na pekač. Tole sicer zahteva malce prakse, a se kaj hitro izkaže, da je precej lažje, kot je videti. Če se hlebček ob prenašanju slučajno strga (ja, včasih se je dogajalo mnogo tega ;)), preprosto postavim oba strgana kočka drugega ob drugega. Malo mase se bo med peko sicer izmuznilo ven, a na okus ne bo imelo večjega vpliva🙂
Trsni sladkor 7. S čopičem površino zavitka namažeš z raztopljeno margarino. Tu pa ni dobro šparati z maščobo, saj bo sicer skorjica presuha in zelo drobljiva.
Pecilni prašek 8. Pečeš v predogreti pečici na 190°C (vroč zrak, gretje spodaj in zgoraj), kakšnih 20 minut oziroma toliko, da zavitek dobi lepo svetlo rjavo barvo. Takoj, ko testo vzamem iz pečice, ga posipam s sladkorjem v prahu. Čeprav sem si kupila tudi »sladkornico« (kot solnica z luknjicami za posipanje, samo večja), se še vedno najlepše posipa skozi cedilce. 2 – 3 žličke sladkorja v prahu dam na cedilce in nad zavitkom sladkor mešam z žličko, da sladkorni prah sneži na vroč zavitek.
JABOLČNI ZAVITEK
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Jabolka 1. Jabolka olupiš, jim odstraniš peščišče in jih narežeš na majhne koščke. Nekateri kar cela jabolka zmeljejo, meni pa ni všeč, če je v nadevu lupina, še manj pa, če so »nohtki«, tisti čvrsti del okrog peške. Se pa že raje malo bolj potrudim ali pa podkupim kakšno pridno ročico. »Najlepši kos bo tvoj, ljubica!« Deluje.😉
Cimet 2. V višji teflonski posodi jih potreseš s cimetom, sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in mletimi mandlji ter poliješ z limoninim sokom in žličko ruma. Na začetku posodo pokrijem, da jabolka spustijo sok, potem pa kuham odkrito, da sok povre.
Mleti mandlji 3. na šibkem ognju jih dušiš do mehkega. Koščki naj bodo sicer skuhani, a še čvrsti.
Trsni sladkor, limonin sok, rum 4. Maso naneseš na vlečeno testo in zviješ v zavitek, ki ga namažeš s stopljeno margarino. Kadar se lotim štrudla, rada naredim kar oba – sirovega in jabolčnega, da je več izbire.

Ja, res, v mojih receptih ni rozin – suhe so mi okej, ko se enkrat napijejo, jih pa ne maram več, me premočno spominjajo na hroščke😦

This entry was posted in jedilnik za vsak dan, juha, sladice and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Dobrodošle spremembe

  1. a says:

    Tud jst ne maram rozin, ampak hroščki?? LOL🙂

    • mojč says:

      Ja, res je, da imam malce divjo domišljijo, ampak samo pomisli… Ena lepo z rumom napita rozina ti pride med zobe in ko jo pregrizneš naredi “krc!”, rum se ti razlije po ustih… Si še prepričana, da je bila rozina?😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s