Da se ne bi osječalo strancom


22. junij 2010, torek, dan 46, jedilnik 20, recept 81:

Ahhh, kako se priležejo počitnice! S hubbyjem sva 4 dni hodila naokoli, malo obiskovala že znane točke, malo raziskovala nove in uživala v sproščenosti Amsterdama.

Za njihovo tradicionalno hrano sem slišala, da je sicer tako-tako (nisem poskusila), a imajo kar nekaj odličnih vegansko vegetarijanskih restavracij. V eni s hecnim imenom Bolhoed (bolhojed? :)) imajo poleg rednih prav vsak dan tudi dnevni veganski meni sestavljen iz 8 – 9 jedi. Vsake dobiš na velik krožnik en majhen kupček, tako da lahko resnično zadovoljiš svoje okušalne brbončice. Poleg tega imajo bogato ponudbo tort in sladic, od katerih so vsaj 3 – 4 veganske. Restavracija je pa mičkena, celo malo manjša od Govinda’s, pa veliko bolj prijetno nakramana (a se samo meni zdi večina naših restavracij nekam sterilnih?), lahko jih vidiš, kako pripravljajo hrano, pa vsakič ti ob hrani brez vprašanja prinesejo tudi vrč ledeno mrzle vode.

Ja, nabito polni so, obakrat, ko sva tam jedla, sva imela srečo s prostorom, saj so mnogi ljudje iskali prosto mizo, pa je niso našli. (Prva slikca je iz restavracije.)

PIRA Z LEČO, FEFERONI, SEJTANOM IN ZELENJAVO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Pira 1. En del pire, en del rdeče leče in 5 delov vode zavreš, dodaš zelenjavno kocko in na koleščke narezane feferone ter počasi kuhaš do mehkega. Pira se precej nakuha, tako da vzamem za mero kakšne majhne skodelice.
Leča 2. v globoki ponvi na olju pražiš nasekljano čebulo, na kolobarčke narezan por, na koščke narezano papriko, jajčevec in sejtan. Pira se zelo počasi kuha, zato imam več kot dovolj časa, da vse nasekljam in da ob mešanju dobro prepražim vse koščke.
Jajčevec, paprika, por 3. dodaš nasekljan česen in posoliš.
Sejtan 4. Ko je vse dobro prepraženo, dodaš piro in dobro premešaš. Po potrebi doliješ še malo vode. Preprežim toliko, da so vsi sejtanovi koščki hrustjavo zapečeni.
Čebula, česen, feferoni 5. Kuhaš še toliko časa, da je pira kuhana. Pira se kuha približno eno uro.
Sol, poper, oljčno olje, peteršilj 6. Odstaviš, pokriješ in pustiš nekaj minut, da pira popije vso omako. Preden postrežeš dodaš še nasekljan peteršilj.

Moj kolega, Nizozemec, o nizozemščini pravi: »We don’t have a language, we have a nasal disease!« 😀 😀

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s