Attraversiamo ;)


14. junij 2010, ponedeljek, dan 38, recept 71, 72 in 73:

Mešamo in valjamo, ribamo, sekljamo,…

Tole je bila nekoč pesmica v zelo simpatični reklami za neke otroške papice. Seveda je bila reklama podprta s trditvijo, da je konzervirana hrana »ah, tako sveža!« in »oh, tako zdrava!«. No, ja.

DOMAČE TESTENINE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka 1. moko streseš v skledo, narediš jamico in priliješ toplo do vročo vodo Ja, moka in voda sta vse, kar rabim za testenine. Kasneje bom krop posolila, tako da bodo testenine dobile potrebno slanost.
Voda 2. zamesiš testo, ga pustiš malo počivati, nato pa ga na pomokani površini razvaljaš in oblikuješ želene testenine. Tule je trik samo v tem, da je testo ravno pravšnje – ne preveč mokro (bi se lepilo) in ne preveč suho (bi pokalo in se ne bi hotelo valjati). Torej, dokler je presuho, dodajam vodo, če v tem malce pretiravam, pa premokro testo popravim še z malo moke. Testo se ne sme lepiti niti na robove posode niti na prste. Zamesim ga bodisi na roke, bodisi v multipraktiku, bodisi kar z mikserjem z vijačnimi metlicami. Vse troje gre, omejitev je le količina v multipraktiku.

RAVIOLI Z NADEVOM IZ SUHIH PARADIŽNIKOV, BUČK IN TOFUJA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Testo za testenine 1. Testo za testenine na pomokani površini na tanko razvaljaš.
Tofu 2. Na oljčnem olju postekleniš nasekljano čebulo. Tofu z vilicami razdrobiš in ga vsuješ k čebuli. Dodaš na kocke narezane bučke, nasekljan suh paradižnik in nasekljan česen. Posliš in začiniš s poprom in kurkumo. Vse skupaj še malo popražiš in ohladiš.
Bučke 3. Raviole lahko oblikuješ z modelčkom ali pa na roke. Z modelčkom izrežeš krog, ga prestaviš na drugo stran, napolniš z nadevom in stisneš skupaj. Pripravim si tudi kozarec tople vode in čopič, da robove testa namažem z vodo. Tako se zagotovo zlepijo in držijo nadev notri.
Posušeni paradižniki 4. Oblikovanje na roke: na polovico razvaljanega testa položiš kupčke nadeva v enakomernih razdaljah. Z mokrim čopičem med kupčki »narišeš mrežo«. Z drugo polovico testa kupčke pokriješ in z zunanjo stranjo dlani pritisneš prostor med kupčki. Razrežeš na kvadratke ali polkroge. Za razrez uporabljam cik-cak kolešček, ker je potem rob lepo nazobčan. Če tega nimam, vzamem kolesni nož za resanje pizze ali pa navaden nož iz jedilnega pribora.
Čebula, česen, sol, poper, peteršilj, kurkuma 3. Raviole skuhaš v vročem osoljenem kropu. Pri vseh svežih domačih testeninah je pomembno, da jih v krop dajem en kos za drugim in pazim, da jih potopim na različnih mestih, da se mi ne zlepijo. Kuhanih testenin NIKOLI ne splakujem pod mrzlo vodo – zakaj neki naj bi jih hladila? 😦 –  jih pa čimprej zabelim.

Ravioli so kuhani, ko priplavajo na površje. Da jih ne poškodujem, jih iz kropa poberem s penovko (to je tista široka, ploščata »šefla«, ki se uporablja tudi za odstranjevanje pene na marmeladah).

JOGURTOV   SLADOLED Z BOROVNICAMI IN BANANO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sojin jogurt 1. v sojin jogurt streseš zmrznjene borovnice, zrele banane, vanilijev slakor in rum. Vzamem eno ali dve zreli banani.
Zmrznjene borovnice 2. Zmiksaš in poskusiš ali je dovolj sladko. Po potrebi dodaš še trsni sladkor in ponovno na hitro zmiksaš. Kako sladek bo sladoled že pred dodanim sladkorjem je odvisno od zrelosti banan. Če so lepo zrele, je po mojem okusu sladoled ravno dovolj sladek in ga ni treba dodatno sladkati. Stvar okusa, seveda 🙂
Banane 3. Posodo s sladoledom posraviš v zmrzovalnik. Lahko seveda tudi takoj postrežem, le da bo v tem primeru malo bolj tekoče strukture.
Trsni sladkor, vanilijev sladkor, rum 4. Tik preden postrežeš še enkrat na hitro premešaš. Ob stenah posode sladoled navadno hitreje zmrzuje kot v notranjosti in zato ga je dobro še enkrat premešati. Če sem ga pustila v zmrzovalniku malce predolgo, ga še enkrat zmiksam, sicer pa zadostuje, da ga na roke premešam z žlico.

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, sladice and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s