Dihurjev parfum ;)


12. junij 2010, sobota, dan 36, jedilnik 16, recept 64, 65 in 66:

Po dnevu špargljevih jedi je prav posebna izkušnja iti zjutraj lulat 😦 Baje da je značilni vonj posledica žvepla, ki ga aminokisline v špargljih vsebujejo in da je to povsem isti princip, kot pri dihurjih. Hmmm…

Imajo pa šparglji tudi veliko dobrih lastnosti – vsebujejo veliko folne kisline, na primer.

ŠPARGLJEVA JUHA S KROMPIRJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Šparglji 1. na olju popražiš nasekljano čebulo. Ko postekleni, jo zaliješ z vodo in dodaš na koščke narezan krompir. Soliš in popraš.
Krompir 2. Šparglje očistiš, jih ostrgaš in narežeš na kose. Glavice prihraniš, bete pa dodaš v juho. Imela sem manjše število debelejših špargljev, zato sem prihranila tudi nekaj betov.
Sol, poper, česen, oljčno olje, svež origano 3. ko so krompir in šparglji mehki, jih s paličnim mešalnikom zmiksaš. V juho dodaš špargljeve glavice in jo še malo pokuhaš. Začiniš s svežim nasekljanim origanom. Ker sem za glavno jed delala polnjene bučke, sem sredico mladih bučk tudi dodala v juho in jih zmiksala.

POLNJENE BUČKE (s krompirjem in šampinjoni)
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Bučke 1. v slani vodi skuhaš na kocke narezan krompir. Skuhanega pretlačiš.
Krompir 2. na oljčnem olju prepražiš nasekljano čebulo in česen. Dodaš nalistane šampinjone in jih prepražiš. Začiniš s soljo, poprom in timijanom.

Šampinjoni 3. gobe dobro vmešaš v stlačen krompir.
Čebula, česen 4. bučke po dolgem prerežeš in z žlico izdolbeš sredico. Napolniš z nadevom in v pekaču pečeš 30 minut na 200°C To je eden izmed redkih receptov, kjer se nadev z lahkoto polni v bučke 🙂
Sol, poper, timijan 5. Bučke postrežeš s paradižnikovo ali kakšno drugo omako. Paradižnikove omake to jed najbolje dopolnijo, saj ji – za moj okus – dajo potrebno kislost.

PARADIŽNIKOVA OMAKA S STOLETNO ČEBULO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Paradižnik 1. paradižnike nasekljaš Lahko kar v multipraktiku ali kakšnem drugem sekljalniku. Če imajo paradižniki debelo lupino, jih prej olupim, če ne, pa ni potrebe.
Stoletna čebula 2. na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo in česen, dodaš nasekljane paradižnike, posoliš in dušiš dokler se paradižnik ne razpusti. Pri tem je potrebno mešanje, saj sicer zelo šprica naokoli, pa še prime se rado na dno posode.
Sol, peteršilj 3. dodaš na kose narezano stoletno čebulo in peteršilj ter še malo pokuhaš. Hubby pravi, da je najina stoletna čebula zdaj samo še 98-letna 😉

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s