Povezovanje razlik


6. junij 2010, nedelja, dan 30, jedilnik 12, recept 57:

Bela krajina je ultra mesojed del Slovenije – jagenjčki in odojki se vrtijo na skoraj vsakem gostilniškem vrtu, piščanci so takorekoč zelenjava in na kopališču celo prodajajo majice z napisom »Bela krajina – ko jagenjčki resnično obmolknejo«. V takem okolju kar nekako pričakuješ, da z veganstvom naletiš na težave. Pa ne! Ljudje tu so skoraj vsi po vrsti izjemno prijazni in prijateljski, celo takrat kadar ne morejo razumeti, zakaj kdo česa ne je: »Ti si res ena u redu punca – samo če bi še meso jedla!«🙂😀

Moja soseda Joži se pa sploh ne da motiti razlikam! Tole je njen recept za vegansko belokranjsko pogačo, ki jo obožujejo vsi, ki so jo imeli čast probati – mesojedi, vegetarijanci in vegani. To, da tudi Joži obožujemo vsi, ki jo poznamo, pa itak! :*

BELOKRANJSKA POGAČA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – mehka, 700 g 1. kvas razpustiš v malo tople vode in dodaš žličko sladkorja. Voda naj bo topla na otip, ne vroča. V vroči vodi kvasovke odmrejo in testo ne vzhaja lepo.
½ kocke kvasa 2. v skledo vsuješ moko in jo posoliš
Sol, žlička sladkorja 3. Na sredini moke z roko oblikuješ jamico in vanjo zliješ kvas in dve žlici olja. Zamesiš testo in ga pustiš, da malo vzhaja – 15 do 20 minut. Nato ga ponovno premesiš. V tem času se testo ne bo kaj dosti dvignilo, a za pogačo je dovolj.
Mlada čebula 4. pekač namažeš z oljem. Testo zvrneš v pekač in ga z oljnatimi rokami oblikuješ v krog. Z nožem zarežeš podolgem in počez. Za pravo belokranjsko pogačo morajo biti robovi kroga nižji od sredice. Joži z nožem zareže vse do dna, da se kasneje pogačo lažje trga. Testo se med vzhajanjem nekoliko zlepi nazaj.
Olje – navadno 5. Pogačo namažeš z mešanico vode in moke ter posuješ s kolobarčki mlade čebule. Pečeš na 190°C. Voda in moka sta zato, da se čebula bolj prilepi na površino. Joži včasih pogačo posuje tudi s sezamom ali pa z nasekljanimi arašidi. Okej, včasih tudi s kakšnimi drugimi stvarmi, ampak tisto pa ni več veganski recept😉
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, za zabave and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s