Drobni tisk


5. junij 2010, sobota, dan 29, recept 55 in 56:

Hej, drobtine! Hubby je šel v trgovino in prinesel kruhove drobtine. Mi, navadni smrtniki, bi seveda mislili, da je sestava teh drobtin preprosta, saj je samo posušen in zmlet kruh – torej moka, kvas, sol in voda. Okej, še malo sladkorja za kvasovke, a so ga itak že takoj pojedle, ne? Bi mislili, ja, in bi se motili!😦

Ker je droben tisk res težko brati (saj zato ga je pa, predvsem v pogodbah, res absolutno potrebno prebrati ;)), hubby ni videl tistega »nujno potrebnega« dodatka – mleka v prahu. Ne vem zakaj so slovenski proizvajalci tako mahnjeni na mleko v prahu. Če ne dodajo mleka v prahu pa jajca v prahu (lol)! V mnogih stvareh, kjer ju ne pričakuješ, je eno ali drugo zraven – v kruhu, testeninah, njokih, vlečenem testu, margarini, … Bi rekla, da to po nepotrebnem podraži recept, pa še nekatere kupce odganja😉

No, ja, soseda je bila vesela vrečke drobtin, mi smo se pa znašli z drugačno zabelo. Volk sit in koza cela (je bil volk vegan?)😉

KROMPIR S STROČJIM FIŽOLOM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Stročji fižol 1. stročjemu fižolu porežeš oba konca in odstraniš nitke, če jih ima. V osoljeni vodi skuhaš do mehkega. Pecelj in špičko odrežem tako, da z nožem skoraj do konca zarežem, potem pa odlomim. Če je fižol nitkast, s tem lahko potegnem nitko stran. Večinoma strokov ne režem, le če so res dolgi, 20 cm in več, jih razpolovim.
Krompir 2. Krompir olupiš, opereš in narežeš na večje kose. V osoljeni vodi skuhaš do mehkega. Stročjega fižola vzamem 2x več kot krompirja, na primer 1 kg stročjega fižola in ½ kg krompirja.
Peteršilj, česen, sol 3. Oboje odcediš in streseš na servirni krožnik – spodaj fižol, čezenj pa krompir. Vedno ju kuham posebej, malo zato, da potem lepše postrežem, malo pa tudi zato, ker lahko potrebujeta različno količino časa, da se skuhata.
Oljčno olje 4. zabeliš:

– s prepraženimi drobtinami

– s česnom, peteršiljem in oljčnim oljem

Kadar zabelim z drobtinami, jih malce osolim, potem pa prepražim na oljčnem olju ali na margarini.

Kadar zabelim z oljčnim oljem, česnom in peteršiljem pa nič ne solim, zato pa že prej kuham v močneje osoljeni vodi.

KROMPIR S STROČJIM FIŽOLOM V SOLATI
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Ostanki 😉 1. Ostanke stročjega fižola s krompirjem čimprej zabeliš s česnom, peteršiljem, oljčnim oljem in kisom Aha, zato torej takšne količine kot je 1 kg in ½ kg!😉 Ja, tudi v kuhinji se je treba znat “prešvercat”😀

Pri nas po kosilu ne ostane noben zabeljen kos, tako da mi ni treba skrbet za kakšno drobtino ali kakšen košček česna. Če bi ostalo, bi drobtine odstranila, česen in peteršilj pa pustila.

Peteršilj, česen, sol, oljčno olje, kis 2. naj nekaj ur stoji, da se okusi prepojijo Super je za večerjo ali pa naslednji dan za malico.

This entry was posted in hitri jedilnik, jedilnik za vsak dan, solata and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Drobni tisk

  1. a says:

    ful lepa slikca! Prou mamljivo zgleda😉
    in ja, se strinjam, pri nas je res povsod mleko v prahu ali jajce v prahu (listnato testo?!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s