Veganske mlekarne ;)


3. junij 2010, četrtek, dan 27, recept 49, 50, 51, 52 in 53:

Ekola, prišel je čas za kakšen res VEGANSKO veganski recept😉 Takšen malce mazohističen, kjer se je treba res potruditi in kjer se uporablja precej soje🙂

SOJINO MLEKO – V STROJČKU VEGAN STAR
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Soja v zrnju 1. čez noč namočeno sojo daš v strojček, skupaj z mandlji Za približno 1,3 litra sojinega mleka namočim 2 pesti suhe soje
Agavin sirup 2. Izbereš opcijo »milk«. Ko zapiska, da je gotovo, odstraniš zmleto sojo. Traja približno 20 minut. Najprej greje vodo, nakar precej zarohni, ko melje. Kadar bi rada, da hitreje konča, dam še v začetku namesto mrzle vode toplo.
6 mandljev 3. Mleko preliješ v drugo posodo in ga rahlo posladkaš z agavinim sirupom ter osoliš s ščepom soli. Mleko mora biti tako sladko kot slano, da dobi tisti pravi, polni okus. Seveda je vsakega le malo. Kadar mleko takoj porabim za nadaljno kuho, mu ne dodajam niti soli niti sirupa.
Ščep soli 4. Pustiš, da se ohladi in shraniš v hladilniku. V hladilniku zdrži 7 – 10 dni.

SOJINO MLEKO – »NA ROKE«
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Soja v zrnju 1. čez noč namočeno sojo dobro zmiksaš v mikserju, skupaj z mandlji. Ker jaz takrat nisem imela mikserja, sem jo najprej skuhala v ekonom loncu v rahlo osoljeni vodi, potem pa s paličnim mešalnikom zmlela. Palični mešalnik nalogo kar dobro opravi, le vode nisem smela imeti preveč. Potem sem vse skupaj samo še malo pokuhala.
Agavin sirup 2. na majhnem ognju skuhaš ob stalnem mešanju. Stalno je treba mešati, da se ne prismodi na dno. Nastajajo pene, ki jih bodisi vmešam (kar pač gre) bodisi sproti odstranim.
6 mandljev 3. Precediš skozi fino cedilo. Zdaj sicer že nekaj časa ne delam več na ta način, a najbolje se mi je pokazal »staromodni« način precejanja skozi tanko, dobro sprano pleničko. »Dobro sprano« ne pomeni, da je bila kdaj prej pokakana😉, pač pa da novo pleničko tolikokrat operem, da izgubi vse drobne nitke.

Poskušala sem tudi skozi nekaj slojev gaze, skozi kuhinjsko krpo in skozi filtre za kavo. Ja, z vsem naštetim gre.🙂

Ščep soli 3. osladiš z agavinim sirupom, pustiš, da se ohladi in shraniš v hladilniku. Ekola, tule je pa še filmček, ki lepo ponazori, kako se to dela.

http://video.about.com/dairyfreecooking/Homemade-Soy-Milk.htm

SOJIN JOGURT
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sojino mleko – 1,5 litra (rahlo sladkano!) 1. v hladnem mleku razpustiš 2 – 3 žličke tapiokine moke in 2 žlici sojinega mleka v prahu Tapiokina moka jogurt prijetno zgosti, ne da bi pustila moknat okus. Sojino mleko v prahu dodajam samo kadar želim zelo kremast jogurt, sicer pa ne.
Agar-agar 2. v vročem mleku razpustiš 1 žličk0 agar-agarja. Agar-agar da bolj želatinasto strukturo, a šele ko se ohladi.
Tapiokina moka 3. oboje vliješ v vroče sveže pripravljeno sojino mleko, dobro premešaš in malce pokuhaš (5 minut). Tole se sliši veliko bolj zakomplicirano, kot je. Enostavno pripravim sveže sojino mleko, en del odlijem in ohladim (lonček z vročim mlekom postavim v večji lonček z mrzlo vodo), drug del odlijem v drug lonček in primešam agar-agar, potem pa oboje vlijem nazaj v mleko. Ta-ta!🙂
Jogurt – 1 dl (kot starter) 4. Jogurt dodaš, ko je mleko toplo (45°C), ne pa več vroče. Dobro premešaš. Kupljen jogurt se malce težko vmeša v mleko in ga je treba res dobro razmešati, da bo končni jogurt enakomeren in brez kepic.
Sojino mleko v prahu 5. na toplem (42-45°C) naj stoji vsaj čez noč, 8 – 10 ur, nakar ga prestaviš v hladilnik, kjer se v nadaljnih 8 – 10-ih urah proces dokonča. Brez grelnika za jogurt je to sicer malce težje, a gre tudi v pečici. Pomembno je, da je temperaturno območje pravo in konstantno.

VANILIJEVE TORTICE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – 250g, pecilni prašek 1. kokosovo mast raztopiš, da postane tekoča Kokosovo mast (tisto navadno, ki nima okusa po kokosu) dam v globok krožnik in nad nekaj, kar se pač kuha😉 Če nič drugega ne kuham, zavrem nekaj vode.
3 srednje velika jabolka 2. Jabolka olupiš, odstraniš peščišče in naribaš Jabolka dajo sočnost, a žal tudi nekaj »teže«, tako da tak biskvit ni tako rahel.
Sladkor – 100 g

Vanilijev sladkor

3. vse sestavine dobro zmiksaš, da dobiš gladko maso. Ker bom naredila sladko kremo, v tem receptu dodam komaj kaj sladkorja.
Kokosova mast – 100 g 4. pekač namažeš s koščkom kokosove masti in narahlo pomokaš. Japajade. Moj novi pekač ima šest srednje velikih vdolbinc, ki jih niti ne morem (nočem :D) mazati niti obložiti s peki papirjem. Eh, bo morala kar maščoba v testu zadostovati!
Mleko – 2,5 dl 5. Maso vliješ v pekač in pečeš na 200°C približno 45 minut. S pletilko probam, kdaj je pečeno.


VANILIJEVA KREMA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Sladkor v prahu 1. skupaj zmešaš 3 dele sladkorja v prahu in 1 del sojinega mleka v prahu ter ščepec soli. Sojino mleko v prahu seveda ni isto kot sojina moka, pač pa prah iz katerega se, ko se ga zmeša z vodo, dobi sojino mleko (no, ja, kokr-mleko ;)).
Sojino mleko v prahu 2. vmiksaš veganski (sojin) jogurt. Jogurt dodajam po žličkah, kajti le tako lahko vidim, kdaj se je tvorila enakomerna in dovolj gosta krema. Jogurt da zelo dober kiselkast okus kremi.
Sojin jogurt 3. vmešaš vanilijev sladkor ali vanilijo. Vanilijevo palčko podolgem prerežem in iz nje z nožem postrgam sredico, ki jo uporabim. Lupine na zavržem – zasujem jo s sladkorjem in zaprem v kozarec za nekaj tednov, potem pa uporabljam kot nežnejši vanilijev sladkor.
Vanilijev sladkor ali vanilijeva palčka, ščepec soli 4. pred uporabo še nekoliko ohladiš v hladilniku. Postrežem k vanilijevim torticam ali h kakšnemu drugemu, ne preveč sladkemu pecivu.

Z mlekom »na roke« in jogurtom je res malo več packanja po kuhinji, a se splača. Resnično, nimam pojma, zakaj je to v trgovini tako izjemno drago.😦😦

Oboje lahko pripravim v kar velikih količinah, saj dolgo zdrži. Pri mleku si lahko celo privoščim, da sem malo bolj po domače, kar se skled in pripomočkov tiče, pri jogurtu moram pa bolj paziti na neoporečno čistočo.

This entry was posted in jedilnik za vsak dan, sladice and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Veganske mlekarne ;)

  1. TheKathy8 says:

    Hejhej! Včeraj sem naredila sojin jogurt po tvojem receptu in je kar v redu ratal, imam pa vseeno nekaj vprašanj:
    Kakšen naj bi sojin jogurt točno izgledal? Moj ima nekje na sredini tekočino:P
    Koliko časa tak jogurt približno zdrži?
    Kako lahko izboljšam okus jogurta? Moj ima nek povprečen okus, ki sem ga nato zakrila s sadjem. A se ga da izboljšati s kakšnim sirupom ali s čim v tem smislu?😀

    • mojč says:

      Juhu, TheKathy8, full pohvaljena, da si se lotila jogurta!
      Izgled:
      – jogurt je rahlo bolj krem kot bele barve, odvisno od tega kakšno mleko si vzela za osnovo
      – struktura je nekje vmes med tekočim in trdim jogurtom, če primerjaš s kupljenimi
      – jogurt izloči sirotko, čeprav raje na vrhu (res ne vem, zakaj imaš ti tekočino v sredini)
      Okus:
      – okus mora biti dober, rahlo kiselkast, tak, da bi ga tudi samega jedla, brez dodatkov (če ni bil dovolj kiselkastega okusa, se ti morda ni pravilo delal – morda: previsoka temperatura vmešanja kupljenega jogurta ali kulture; premalo časa za razvoj kulture; preslaba kultura;…)
      – sadje, razni musliji in džemi ga spremenijo v sadni jogurt in mu spremenijo okus
      Rok trajanja:
      – če si pazila na čistočo (ja, jogurt je tu res občutljiv) zdrži v hladilniku ves teden. No, pri meni je samo enkrat, ker smo ga vsakič prej pojedli😉

      Predlagam ti, da ga nekajkrat zapored narediš, da boš dobila pravi občutek, potem ti bo pa lepo uspeval. Ekola, držim pesti, da bo tvoj naslednji jogurt božanski!🙂

  2. Pingback: 2010 in review | Veganski Gurman: Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s