Sweet dreams


28. maj 2010, petek, dan 21, recept 46, 47 in 48:

Juhuhu, pa sem prišla do prvih sladic!😀 Sladice so moja ljubezen – pitke, torte in tortice, piškoti, štrudli, sladki knedli, kreme in pudingi, potice in biskviti – vse mi je v izziv! No, res je, da jih rajši pripravljam in pečem kot jem. Iz neznanega razloga lahko pojem ogromne količine slanega, pa bi lahko še in komaj košček sladkega, pa mi ne paše več. To je razlog, da  potrebujem navdušeno občinstvo, ki me vzpodbuja pri peki sladkarij😉 Moji punci to zelo dobro vesta in zato, lumpi pametni, ne šparata s pohvalami.

ČOKOLADNO POMARANČNA TORTA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – 250g Vanilijev sladkor, pecilni prašek 1. kokosovo mast raztopiš, da postane tekoča Kokosova mast postane tekoča že pri komaj kaj višji temperaturi kot je sobna, zato je ni treba močno segrevati.
Sladkor – 200 g 2. vse sestavine dobro zmiksaš, da dobiš gladko maso. Rada imam res črno čokoladno torto, zato dodam veliko kakava. Bio pomarančo uporabim kar celo – najprej naribam skorjico, potem pa še stisnem iz nje sok.
Kokosova mast – 100 g 3. pekač namažeš s koščkom kokosove masti in narahlo pomokaš. Namažem po vseh površinah, kotih in po robovih. Prgišče moke potresem po dnu, nato pa pekač obračam (nad umivalnikom ;)) in hkrati potrkavam po njem, da se moka v tanki plasti prime na mast. Odvečno moko stresem v umivalnik.
Mleko – 2,5 dl 4. Maso vliješ v pekač in pečeš na 200°C pol ure. Vzamem ne prevelik pekač, da bo biskvit primerno visok.
Kakav – kar veliko

Če torte ne bom posebej krasila s prelivi, dam že od pečenju na vrh kakšno sadje (na primer marelice)
Bio pomaranča ali suha skorjica

KOKOSOVO PECIVO S KANDIRANIM SADJEM
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Moka – 250g

Vanilijev sladkor, pecilni prašek

1. kokosovo mast raztopiš, da postane tekoča Za ta recept vzamem naravno, hladno stiskano kokosovo »olje« (ne vem zakaj se imenuje olje, saj je trdno kot mast). Kokosova mast na splošno ne da okusa po kokosu in jo uporabljam podobno kot margarino, ta pa doda poln kokosov okus.
Sladkor – 200 g 2. vse sestavine dobro zmiksaš, da dobiš gladko maso. Ob koncu miksanja dodam koščke kandiranega sadja. Kot otrok sem se čudila mami, da ji je taka bljakarija všeč, danes pa je meni tudi. Ima zelo značilen okus, ki je ljudem ali zelo všeč ali pa nikakor.
Kokosova mast – 100 g 3. pekač namažeš s koščkom kokosove masti in narahlo pomokaš. To pecivo najraje naredim v »kuglofu«, ki ga je poseben izziv namazati z vseh strani😀
Mleko – 2,5 dl 4. Maso vliješ v pekač in pečeš na 200°C pol ure. Količine v tem receptu so za manjši »kuglof«. Masa se bo med pečenjem sicer malce dvignila, a ne prav veliko.

PITA S SADJEM – »SIROVA«😉
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Kokosova mast – ½ kg TESTO:

1. kokosovo mast na grobo naribaš. V moko vmešaš pecilni prašek. Z rokami vmešaš moko v kokosovo mast, da dobiš homogeno zmes.

Za to testo vzamem nevtralno kokosovo mast, tisto v kockah, ki jo prodajajo že skoraj povsod.
Moka – ½ kg 2. pustiš, da na hladnem malo počiva. Dalj ko počiva, manj se drobi in trga.
Pecilni prašek 3. razvaljaš po dnu in stenah nizkega pekača za pite. Z vilicami testo precej na gosto prebodeš in pečeš 10 minut na 170°C. Uporabim valjček ali pa kar z rokami razpoderim testo. Pazim, da je čimbolj enakomerne debeline.
Tofu, Veganska smetana 4. tofu zmečkaš z vilicami in zmešaš s smetano ter 3 žlicami grisa. Rahlo posoliš, sladkaš, dodaš dobršno merico ruma in vanilijev sladkor. Uporabim sladkor z burbonsko vanilijo.
Vanilijev sladkor,

Rjavi sladkor, rum

5. nadev razporediš po pečenem testu in ga z žlico poravnaš. Nanj razporediš sadje. Najraje uporabim sveže sadje, v sili pa tudi zamrznjeno ali celo v kompotu. V tem primeru gledam, da ni preveč sladkano in nima dodanih Ejev😦
Veganska smetana 6. Pečeš na 200°C približno 15 minut

Vse svoje recepte delam bolj na pamet kot z metrom in vago, si pa pomagam z drugimi triki. Recimo, ali je torta pečena ali pa še malo rabi, preverim s pletilko (imam eno prav v ta namen v kuhinjskem predalu). Pletilko zabodem v sredino testa, rahlo postrani in do dna, ter jo previdno izvlečem. Če je povsem gladka in se je nič testa ali čokolade ne drži, je torta pečena, sicer pa jo pečem še dalj. Preprosto, ne?

Zakaj pletilko? Ker se vbod prav nič ne vidi, pri nožu pa bi se.  Ufff, kok sm jest pametna!😉😀

This entry was posted in sladice, za zabave and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Sweet dreams

  1. a says:

    mmm, sliši se ful dobr😀 kje so pa kakšne slikce?

  2. TheKathy8 says:

    ful ful hude slikce:D joj, sm čist lačna ratala;)

  3. TheKathy8 says:

    Danes sam naredila tole tvojo čokoladno pomarančno torto in je res božaaanska:) pa še preprosta za narediti:) komaj čakam, da sprobam še “sirovo” pito;)

  4. Pingback: 2010 in review | Veganski Gurman: Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s