Polpet na polpet – jedača


28. maj 2010, petek, dan 21, recept 43, 44 in 45:

Polpeti so zelo simpatična stvar. Ne samo, da jih je preprosto narediti, tudi prijetno jih je delati, če človek tako kot jaz rad packa 😉 Lahko jih tudi pripravim v enormnih količinah, pa bodo vedno našli odjemalce, če ne za kosilo pa zvečer ali naslednji dan kot sestavina sendviča. Meni je všeč kruhek, ki ga na tanko premažem z gorčico (lahko tudi Dijonsko – to je tista, ki ima dodan hren in malce peče), nanj pa položim polpet in še kakšno zelenjavo, ki jo najdem v hladilniku (solata, na primer). Mljask!

POLPETI IZ RDEČE LEČE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Leča – 250g 1. lečo v rahlo osoljeni vodi, skupaj z eno celo čebulo, lovorjem in timijanom skuhaš do mehkega, nakar začimbe odstraniš. Leče ne namakam, saj se hitro skuha tudi brez namakanja.
Čebula, česen 2. na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo, česen in korenček Korenček nasekljam ali pa naribam.
Lovorjev list, timijan, peteršilj, sol, poper, koriander, muškatni orešek, tamari 3. dodaš skuhano lečo, premešaš in začiniš s poprom, tamarijem, peteršiljem koriandrom in muškatnim oreškom.
Korenček, sojina smetana 4. Vmešaš toliko grisa, da popije tekočino. Ohladiš. Med ohlajanjem se bo gris še napil in nabreknil.
Gris, 4-5 žlic 5. če je presuho, dodaš sojino smetano, če premokro, pa gris. Z mokrimi rokami oblikuješ polpete in jih spečeš na vročem olju. Kadar je še vedno premokro ali pa hoče masa razpadati, dodam malo moke. Ne preveč, saj bi sicer dobila bolj kruhast okus. 😦

POLPETI IZ ZELENE LEČE
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Leča – 250g 1. lečo v rahlo osoljeni vodi, skupaj z lovorjem skuhaš do mehkega, nakar začimbe odstraniš. Zeleno lečo bodisi prejšnji večer namočim bodisi kuham dalj časa.
Čebula, česen 2. na vročem olju prepražiš nasekljano čebulo, česen in korenček
Lovorjev list, peteršilj, sol, poper, tamari, miso, tabasco 3. dodaš skuhano lečo, premešaš in začiniš s poprom, tamarijem, misom in brizgom tabasca. Zelena leča prenese močnejše začimbe kot rdeča.
Gris, 4-5 žlic 3. Vmešaš toliko grisa, da popije tekočino. Ohladiš. Z mokrimi rokami oblikuješ polpete in jih spečeš na vročem olju. Polpeti so boljši, če so manjši, saj se tako lepše opečejo.

POLPETI IZ SOJINIH KOŠČKOV
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Soja v koščkih – majhni 1. Pripraviš preliv: tamari, nasekljan česen, pasiran paradižnik, origano, peteršilj, poper in malo tople vode zmešaš skupaj Preliv poskusim in ga po potrebi dosolim.
Čebula, česen, tamari, sol, poper, origano, peteršilj, kvasov ekstrakt 2. z mešanico preliješ sojine koščke in jih pustiš, da se dobro napijejo in nabreknejo. Kadar se mi zelo mudi, uporabim vročo vodo, da gre hitreje.
Pasiran paradižnik 3. na vročem oljčnem olju postekleniš čebulo.
Korenček 4. dodaš odcejene sojine koščke in pražiš. Doliješ malo v vodi razpuščenega kvasovega ekstrakta. Dodaš nariban korenček. Pražiš na suho kakšnih 10 minut Tole suho praženje naredi na sojinih koščih zelo okusno skorjico. Tudi kadar se mi zelo mudi, tega koraka ne preskočim, saj jed postane MNOGO okusnejša. 😀
Oljčno olje 5. doliješ omako, ki je ostala od namakanja sojinih koščkov in po potrebi tudi vodo.
Moka za zgostitev 6. Maso ohladiš in jo ohlajeno z malo moke zamesiš v kompaktno maso. Oblikuješ polpete in jih spečeš na vročem olju. Pečene polpete vedno skrbno odcejam na papirnatih brisačkah. Ob pečenju zlagam v posodo plast polpet in plast brisačk, ki jih – kaj pa drugega 😉 – odstranim preden polpete postrežem.
Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, za zabave and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s