Pred dežjem… ups, žurom


27. maj 2010, četrtek, dan 20, jedilnik 10, recept 35 in 36:

Hmmm, ko sva preštevala svoje prijatelje, s katerimi bi rada proslavila, sva kaj hitro prišla do  nore številke blizu stotke. Že me je hotelo malo skrbeti, kako bova vse to zmogla, delovno in organizacijsko, a so sploh medsebojno kompatibilni, ali bo za vse prostor, kakšno bo vreme, a se bodo imeli lepo,…. pa sem se še pravi čas ujela. Na-a, ne bom se vnaprej sekirala.

Vreme sem pravočasno naročila, tako da to soboto pač ne bo deževalo (saj slišiš, ti tam zgoraj, kajne? ;)), jutri imam prost dan, da skuham in pripravim vse različne jedi, ki jih načrtujem že zadnjih nekaj tednov in gostje bodo pač naredili tako kot bodo hoteli. Ekola, prepusti se, dete.

PARADIŽNIK S TOFUJEM IN BAZILIKO
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Paradižnik 1. tofu narežeš na ploščice in ga namočiš v slano vodo Tole je najbolje narediti prejšnji večer. Vodo prekuham, močno osolim in z njo prelijem tofu, tako da je prekrit. Obtežim, da ostane ves pod slanico, pokrijem in postavim čez noč v hladilnik. Pred uporabo dobro odcedim.
Čvrst tofu 2. paradižnik narežeš na ploščice Vzamem čim bolj mesnat paradižnik.
Sveža bazilika 3. baziliko nasekljaš Lepo pride, če jo narežem na trakove.
Sol 4. izmenično zlagaš rezine paradižnika in rezine tofuja Zlagam »na strehico«, tako da sta 2/3 prekriti. Odvisno od pladnja, na katerem bom postregla, zlagam v vrstah ali pa v krogu.
Oljčno olje 5. potreseš z baziliko in na tanko preliješ z oljčnim oljem Lepo pride, če so vidni tanki curki oljčnega olja. Za to vzamem najkakovostnejše oljčno olje.

PASULJ
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Fižol v zrnju, suh 1. fižol namočiš čez noč, da se napne. Vodo odliješ, priliješ svežo, dodaš lovor in sol. Meni je najboljše, če je lovorja veliko, kakšnih 6 – 7 listkov.
Zelena, korenje, por, čebula, česen, koleraba, lovor 2. Vso zelenjavo v multipraktiku na hitro nasekljaš, dodaš fižolu in vse skupaj kuhaš toliko časa, da je fižol popolnoma mehek. Nasekljam toliko, da dobim drobne, med seboj pomešane koščke, ne pa toliko, da bi dobila pasto. S količino korenja ne pretiravam, vsega ostalega pa je lahko res veliko.
Čebula, sladka paprika, ostra paprika, tabasco, poper, sol 3. na olju posebej prepražiš nasekljano čebulo, da postekleni. Dodaš ostro in sladko papriko in popražiš toliko, da spusti barvo. Vliješ v pasulj in še malo pokuhaš. Pri praženju mlete paprike pazim na to, da se mi ne prismodi, saj bi postala grenka.
Oljčno olje 4. začiniš s tabascom in poprom ter po potrebi še dosoliš. Pasulj je mnogo boljši pogret kot pa sveže skuhan, čeprav, no, mljask! 😉

Advertisements
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, za zabave and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s