Mehika in Libanon ;)


28. maj 2010, petek, dan 21, recept 37 in 38:

Zbudila sem se zgodaj, naspidirana, polna energije in veselja. Pravo razpoloženje za kuhanje!😀

Hubby je šel preverjat napoved in ugotovil, da »krajevne plohe« niso tako hude kot »plohe in nevihte«, sploh pa ne tako kot »oblačno s padavinami«. Potem pa okej, ne?;)

MEHIŠKA SOLATA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Koruza 1. grah, sojo in koruzo skuhaš v osoljenem kropu. Količine naj bodo približno enake, kar je malce »laži rečt kt narest«, saj je treba sojo prejšnji večer namočit, da nabrekne. Iz majhnih kroglic nastanejo približno 2x večji fižolčki. Grah in koruza sta zmrznjena veliko boljša kot iz konzerve. Kadar kuham skupaj, najprej skuham sojo do mehkega, nato pa šele dodam zmrznjen grah in koruzo.
Grah 2. Odcediš in pustiš, da se ohladi. Pri meni se ohlaja kar na cedilu, kar mi omogoča, da vse skupaj nekajkrat v zraku pretresem in ohlajanje s tem pospešim.
Soja 3. šalotko narežeš na obročke Lahko dodam tudi mlado čebulo ali pa stoletno čebulo – to je tista, ki nima glavice, pač pa sočno zeleno perje.
Šalotka 4. začiniš s soljo, poprom, smetano in papriko Veganske smetane se zdaj dobijo že skoraj v vsaki trgovini (razen v Metliki, kjer jih umikajo s polic, grrrr! :(). Za ta recept je vseeno katero smetano vzamem, riževo ali sojino, bolj gosto ali bolj tekočo, ono za kuhanje ali ono za stepanje, samo sladkana ne sme biti.
Sojina smetana 5. zabeliš z oljčnim oljem in dodaš kis Najraje uporabim jabolčni kis, da solata ne spremeni barve.
Oljčno olje, limonin sok, sol, poper 6. po okusu dodaš janež in kumino Okej, tega pa res ne dodam veliko, saj je za naš okus bolj čudno.
Rdeča paprika – sladka in pekoča, janež, kumina 7. pustiš vsaj eno uro v hladilniku, da se okusi prepojijo Solata mora priti precej tekoča, ko jo dam v hladilnik. Najbolje je, da jo pustim ohlajati čez noč, da se okusi res dobro premešajo med seboj.

JAJČEVCI Z JOGURTOM – LIBANONSKA SOLATA
SESTAVINE PRIPRAVA MOJČ
Jajčevci 1. jajčevce narežeš na trakove dolčine približno 6 cm. Nič jih ne lupim, saj lupina da tej solati značilno barvo. Manjše jajčevce narežem na trakove vzdolžno, večje pa najprej narežem na kolobarje, potem pa na trakove (iz večjih je lažje ;))
Veganski jogurt 2. na vročem olju jih prepražiš in zdušiš do mehkega Jajčevci radi pijejo olje, jaz pa ne želim, da je ta solata premastna, zato to najraje naredim v voku. Malo ga namastim, močno razgrejem in pražim v več rundah. Če se mi prijemlje, rahlo zalijem z vrelo vodo, ravno toliko, da se spustijo. Moj namen je, da je prav vsak »nudl« opražen z vseh strani. Ko so vse runde opražene, jih vrnem v vok, zalijem z malo vode, pokrijem in nekaj minut dušim v sopari, ki nastane (nič odkrivanja! :))
Sol, poper, 3. pustiš, da se ohladijo in zabeliš Ko so hladni, jih šele zabelim – veganski jogurt, malo oljčnega olja (to lahko tudi izpustim, če nisem bila prav uspešna pri suhem praženju), limonin sok namesto kisa, sol, poper, nasekljan česen in kardamom v prahu. Dobro premešam.
Oljčno olje, limonin sok 4. v hladilnik za vsaj 3 ure Tri ure je absolutni minimum, saj ta solata postane resnično dobra šele naslednji dan. Med hlajenjem nekajkrat premešam in se prav nič ne sekiram zaradi spremembe barve (z vsakim mešanjem postaja prej bela solata bolj rjavkasta). V hladilniku zdrži nekaj dni in je iz dneva v dan boljša.
Kardamom, česen 5. premešaš in ponudiš To je ena tistih jedi, kjer gostje najprej nezaupljivo gledajo, ko jo enkrat poskusijo, je pa kar hitro zmanjka😉
This entry was posted in jedilnik za vsak dan, solata, za zabave and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s